FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF upozorio na "diskriminaciju" u stambenom zbrinjavanju

Autor: mbur
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare na "nepravilnosti, nejednakosti i diskriminaciju na nacionalnoj osnovi" u procesu stambenog zbrinjavanja izbjeglica i povratnika u RH te kod utvrđivanja njihova radnoga staža, a zbog čega je SDF najavio pokretanje postupka ocjene ustavnosti nekih pravilnika i zakona pred Ustavnim sudom.

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula upozorio je na problem nemogućnosti utvrđivanja radnoga staža osoba srpske nacionalnosti koje su za vrijeme rata bile na području tzv. Krajine. "Sva je dokumantacija uništena nakon Bljeska i Oluje i nije bilo dokumenata koji bi potvrdili gdje su te osobe provele radno vrijeme", kazao je i dodao da SDF ima informacije da su u nekim mjestima, primjerice Kninu, novouspostavljene vlasti spalile tu dokumentaciju.

Po njegovim riječima kaos i diskriminaciju među Srbima povratnicima izazvao je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o području od posebne državne skrbi. Tim je izmjena iz svibnja ove godine vlada ozakonila proces darovanja stanova i kuća useljenicima s područja BiH poslije Oluje i Bljeska, rekao je Džakula naglasivši kako pri tome povratnici srpske nacionalnosti nemaju isti tretman jer ako dobiju zamjenske kuće oni ih plaćaju po različitim cijenama.

"Sramotno što su to napravili koalicijski partneri HDZ i SDSS", kazao je Džakula ocijenivši da su tako građane doveli u neravnopravan položaj i naglasivši da SDF i tu očekuje zaštitu Ustavnoga suda.

Primjer gdje "država obeštećuje korisnike, a ne vlasnika kuće" iznjela je Milica Miladinović navodeći da nakon 11 godišnjeg spora mora platiti hipoteku na vlastitu kuću u Strmcu u iznosu od 300.000 kuna branitelju kojemu je dodijeljena njezina kuća dok je ona s djecom bila u izbjeglištvu.

Iako taj branitelj ima od države obnovljenu kuću u Novskoj, Miladinović kaže kako ona mora isplatiti tu svotu jer je on ulagao u kuću iako je stvarno stanje potpuno dugačije. Naime, kuća ima samo zidove i u njoj se ne može živjeti, no na nju je stigla ovrha zbog koje će Milica Miladinović, kako kaže, nakon višegodišnjih tužbi i zahtjeva kuću izgubiti.

Džakula ustvrdio kako takvih primjera ima preko 100 te napominje da srpska nacionalna manjina nema problema s građanima hrvatske nacionalnosti već s "nečinjenjem i aktima koji su diskriminatorni".

Komentirao je i slučaj podizanja optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, kazavši kako su ta četiri imena poznata iz 90-tih godina prošlog stoljeća. Vladimira Šeksa se stalno povezivalo uz Glavaša, rekao je izrazivši žaljenje što zločine za koje ih se tereti nije istražila hrvatska država te napomenuo da zbog slučaja Zec i moralnih razloga Vladimir Šeks ne bi trebao biti potpredsjednik Sabora.

(Hina) xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙