FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOS i osječki HSP obilježili 20 godina od ubojstva Ante Paradžika

Autor: vsik
OSIJEK , 21. rujna 2011. (Hina) - Predstavnici Saveza udruženja dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i osječke podružnice Hrvatske stranke prava (HSP), koja nosi ime „Ante Paradžik“, obilježili su danas 20 godina od ubojstva Ante Paradžika, jednog od obnovitelja HSP-a i ratnog načelnika HOS-a.

Ante Paradžik (1943.-1991.) ubijen je u Sesvetama kod Zagreba na današnji dan. Pripadnici nekadašnjeg HOS-a i osječki HSP-ovci zapalili su svijeće u ulici Ante Paradžika u Osijeku, ispod ploče s imenom ulice.

Boro Barišić, predsjednik Saveza udruženja dragovoljaca HOS-a, istaknuo je kako se „do danas nije otkrio naručitelj ubojstva, premda je nekoliko osoba osuđeno“. Izrazio je žaljenje „što je nekome smetao čovjek koji je živio za slobodnu i nezavisnu državu Hrvatsku“, te ustvrdio da se radilo o političkom ubojstvu. Ante Paradžik bio je izrešetan s 26 metaka, a ukupno je ispaljeno 60, rekao je.

Vijest o njegovoj tragičnoj smrti „bila je za sve nas prebolna, a i danas se s tugom sjećamo toga događaja, ali i s ponosom govorimo o čovjeku koji je imao viziju Hrvatske i veliku ljubav prema svojoj domovini“, kazao je Barišić.

Predsjednik osječkog HSP-a Mario Opačak podsjetio je na životni put „čovjeka koji je sve svoje snage uložio u ostvarivanje vizije slobodne Hrvatske“. Između ostalog bio je predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Jugoslavije, te suobnovitelj HSP-a 1990. godine i njezin dopredsjednik, a za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme ubojstva, bio je načelnik ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), rekao je Opačak.

Izrazio je žaljenje što se do danas ne zna tko je bio naručitelj njegova ubojstva. "Uistinu ne znam kome je toliko smetao“, kazao je.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙