FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacrt prijedloga zakona o otpadu upućen na javnu raspravu

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. rujna 2011. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je i u javnu raspravu uputilo Nacrt prijedloga Zakona o otpadu, kojim se uspostavljaju novi ciljevi gospodarenja otpadom koji se trebaju doseći do 2020. - recikliranje 50 posto komunalnog i 70 posto građevnog otpada te spriječavanje njegova nastanka, priopćilo je danas Ministarstvo.

Značajna izmjena u odnosu na trenutno važeći Zakon je i izmjena sustava davanja koncesija. Za obavljanje djelatnosti skupljanja posebnih kategorija otpada uvode se dozvole s time da su propisani dodatni uvjeti za dobivanje dozvole.

Nacrtom prijedloga Zakona o otpadu stvara se okvir za implementaciju zahtjeva Direktive 2008/98/EZ koju su države članice EU bile dužne prenijeti u svoje zakonodavstvo do 12. prosinca 2010., a kojom se modernizira zakonodavstvo vezano uz gospodarenje otpadom. To se ostvaruje uvođenjem koncepta praćenja njegova ciklusa te teži maksimalnom recikliranju čime bi se znatno smanjilo odlaganje otpada na odlagališta. Također se stvara okvir za implementaciju zahtjeva Direktive 2008/1/EZ Europskog Parlamenta i Vijeća od 15. siječnja 2008. o integriranom sprječavanju i kontroli onečišćenja u dijelu vezanom za termičku obradu otpada, ističe Ministarstvo.

Nacrtom prijedloga Zakona predviđena je uspostava jasne hijerarhije gospodarenja otpadom u pet stupnjeva prema kojoj bi se kao prvo trebao spriječiti nastanak otpada, za čime slijedi ponovna uporaba, recikliranje, drugi načini uporabe te kao posljednji izbor sigurno odlaganje. Ojačane su i odredbe vezane uz prevenciju otpada uz obvezu razvoja nacionalnih programa prevencije nastajanja otpada.

Ministarstvo ističe da se nacrtom prijedloga Zakona o otpadu uređuju i načela, ciljevi i način gospodarenja otpadom, planski dokumenti, nadležnost i odgovornost za gospodarenje otpadom, građevine za gospodarenje otpadom, obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, prekogranični promet otpadom, informacijski sustav gospodarenja otpadom, upravni nadzor, inspekcijski nadzor te kaznene odredbe.

Također, razjašnjava se velik broj definicija poput recikliranja, oporabe i otpada, definira se kada je otpad dovoljno oporabljen da ga se više ne smatra otpadom te jasno razgraničuje otpad od nusproizvoda.

Ministarstvo poziva zainteresiranu i stručnu javnost da se uključi u javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o otpadu s konačnim prijedlogom Zakona objavljenom na internetskim stranicama www.mzopu.hr, a koja će trajati do 30. rujna.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙