FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Slovačkoj završena vojna vježba Black Bear 11

Autor: vmrs
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Završena je međunarodna vojna vježba postrojba vojnih policija "Black Bear 11" u kojoj su u Leštu u Slovačkoj sudjelovali i pripadnici hrvatske vojne policije, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

Završnoj prezentaciji uvježbanosti, posljednji dan vježbe koja je provedena od 13. do 20. rujna, nazočili su slovački ministar obrane Lubomir Galko, zamjenik načelnika GS OS RH-a za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, načelnik GS OS-a Češke general Vlastimil Picek, načelnici vojnih policija Slovačke, Hrvatske, Poljske i Češke te drugi vojni uzvanici iz četiriju država čiji pripadnici oružanih snaga sudjeluju u Multinacionalnoj bojni vojne policije (MNMPBAT), priopćeno je.

Obraćajući se postrojenim pripadnicima hrvatskog dijela MNMPBAT-a u Leštu, kontraadmiral Zdenko Simičić, u ime načelnika GS OSRH-a čestitao je na svemu što su tijekom vježbe pokazali te na trudu i radu kojim su pridonijeli konačnoj uspješnosti vježbe. "Tijekom boravka na Black Bearu 2011. bio sam u kontaktu s ministrima, načelnicima glavnih stožera ili njihovim zamjenicima, i od svih njih sam slušao riječi pohvale na vaš račun. Drago mi je što je vojna policija i ovdje nastavila svoju tradiciju uspješne suradnje u multinacionalnim postrojbama", rekao je kontraadmiral Simičić.

Vježba Black Bear 2011 u potpunosti je ispunila sva očekivanja i potvrdila visoku uvježbanost i dobru koordiniranost svih nacionalnih sastavnica MNMPBAT-a, kaže se u priopćenju. Zapovjedništvo nad MNMPBAT-om tijekom ovogodišnje vježbe imao je hrvatski časnik satnik Robert Vorih iz Odjela VP GS OS RH-a.

Vježba je održavana na brojnim vježbalištima slovačkog poligona Lešt, a multinacionalne snage vojne policije demonstrirale su uvježbanost i načine postupanja u simuliranim složenim situacijama kao što je napad na konvoj, evakuacija djece iz škole koja je meta terorističkog napada, postupanje u situaciji napada bombaša-samoubojice, izvlačenje ranjenih i osiguravanje medicinskih letova. U organizaciji i provedbi Black Beara 2011. sudjelovalo je više od 450 ljudi, od čega 199 pripadnika MNMPBAT-a iz Hrvatske, Slovačke, Češke i Poljske, kaže se u MORH-ovu priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙