FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli završni govori na suđenju za izvlačenje novca iz HŽ-a

Autor: amat
ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Suđenje bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku danas je nastavljeno završnim govorom USKOK-ovih tužitelja koji smatraju da je tijekom suđenja nizom dokaza nedvojbeno utvrđeno da su Kobak i još troje optuženih preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukli više od 3,7 milijuna eura.

Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz nacionalne željezničke tvrtke optuženi su bivša direktorica HŽ-ovog sestrinskog poduzeća "Agit" Biserka Robić, njen suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe.

Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Optužbe o nezakonito poslovanju preko off shore kompanija na sudu je, među ostalima, potvrdio i Kobakov nasljednik na čelu HŽ-a Zlatko Rogožar.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi svoje završne govore trebala iznijeti obrana. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević potom će objavit datum izricanja presude.

(Hina) xam yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙