FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel vjeruje u prolazak svoga programa za eurozonu

Autor: vmrs
BERLIN, 19. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izrazila uvjerenost da će njezina vlada proći na skorome parlamentarnom glasovanju o eurozoni unatoč činjenici da je njezina stranka u nedjelju na lokalnim izborima ponovno poražena, a koalicijski partner čak nije prešao ni izborni prag.

Na izborima za Berlin Merkel je šesti put zaredom poražena, a njezini koalicijski partneri liberali (FDP) nisu uspjeli niti prijeći prag od pet posto nego su pali na 1,8 posto, što je najniža potpora od Drugoga svjetskog rata.

"Vlada nastavlja s radom", rekla je Merkel na konferenciji za novinare na pitanje hoće li pad FDP-a destabilizirati njezinu koaliciju. "Ne mislim da će stvari sada postati teže", rekla je.

Merkel je na udaru kritičara zbog oklijevanja u slučaju krize u eurozoni. Sada je na polovini četverogodišnjeg mandata, ali naštetili su joj izborni porazi njezina CDU-a i FDP-a.

Njemačka će kancelarka 29. rujna parlamentu predstaviti nacrt zakona za jačanje ovlasti Europskoga fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Kabinet je taj nacrt odobrio početkom ovoga mjeseca, ali kancelarku još čeka bitka da uvjeri stranačke skeptike.

Ona je u ponedjeljak izjavila kako je uvjerena da će njezina parlamentarna većina biti dovoljna za prolazak toga zakona.

"Naravno, kanimo ga progurati vlastitom parlamentarnom većinom. Uvjerena sam da će tako biti", rekla je.

Oporbeni SPD i Zeleni najavili su da će na glasovanju 29. rujna poduprijeti jačanje fonda eurozone za pomoć zemljama poput Grčke.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙