FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Počelo prvo suđenje zbog žrtava potresa u L'Aquili

Autor: vrad
RIM, 19. rujna 2011. (Hina/AFP) - Suđenje sedmerim osobama, većinom znanstvenicima, optuženim za ubojstvo iz nehaja zbog toga što su podcijenili opasnost od potresa što je u travnju 2009. pogodio L'Aquilu, počinje u utorak u tome gradu u središtu Italije.

Optuženi su članovi vladina povjerenstva za procjenu visokih rizika koje se sastalo 31. ožujka 2009. u L'Aquili, šest dana prije potresa u kojemu je u prijestolnici pokrajine Abruzza poginulo više od 300 ljudi, a njezino povijesno središte i srednjovjekovne crkve su uništeni.

Sud ih tereti da nisu upozorili stanovništvo koje je moglo poduzeti mjere zaštite da je bilo točno obaviješteno. Tlo je u L'Aquili podrhtavalo više mjeseci prije potresa.

Među sedmoricom optuženika su poznata imena talijanske znanosti kao što su profesor Enzo Boschi, donedavno predsjednik Nacionalnog zavoda za fiziku i vulkanologiju (INGV) i profesor fizike na genovskom sveučilištu Claudio Eva.

Po optužnici objavljenoj 25. svibnja, sedmoricu se tereti za "nemar i nerazboritost jer su iznijeli približnu, uopćenu i nedjelotvornu procjenu rizika od potresa".

Premda se cijela znanstvena zajednica slaže u mišljenju da se potres ne može predvidjeti, smatraju da u L'Aquili javnost nije bila dobro informirana.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙