FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Air France-KLM podijelio narudžbu 50 zrakoplova između Airbusa i Boeinga

Autor: mpuk
PARIZ, 16. rujna 2011. (Hina/AFP) - Francusko-nizozemski zrakoplovni prijevoznik Air France-KLM priopćio je u petak da je narudžbu 50 zrakoplova dugog doleta podijelio između europskog Airbusa i američkog konkurenta Boeinga, ne navodeći pojedinosti o udjelima.

Ranije su mediji izvijestili da će prijevoznik naručiti 25 zrakoplova tipa Airbus A350-900 i 25 zrakoplova Boeing 787-800 Dreamliners, uz mogućnost kupnje još 50 zrakoplova, kako bi obnovio svoju flotu. Vrijednost posla procijenjena je na 11,3 milijardi dolara (8,1 milijardu eura).

Američka tvrtka priopćila je da njezin dio ugovora uključuje 25 zrakoplova B787-9 po kataloškoj cijeni od 5,45 milijardi dolara, uz napomenu da je europski prijevoznik naznačio mogućnost kupnje dodatnih 25 zrakoplova.

Prošli tjedan je izvršni direktor Air France-KLM-a Pierre-Henri Gourgeon izjavio da je cilj predloženog posla zamjena zrakoplova koji će biti povučeni iz prometa u razdoblju od 2018. do 2020.

Narudžba je privukla veliku pozornost u Francuskoj, gdje dužnosnici i političari favoriziraju Airbus, budući da se njegova glavna tvornica nalazi u Toulouseu, na jugu zemlje.

Zrakoplovi dugog doleta zamijenit će Air Franceovu flotu zrakoplova A340 i KLM-ove Boeinge MD-11.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙