FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Hrvatska na prekretnici, šansa za staru ili novu vladu

Autor: nbar
ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Hrvatska se zbog skorog ulaska u EU i izbora nalazi na prekretnici koja predstavlja šansu postojećoj ili novoj vladi da okrene novu stranicu u gospodarstvu, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Mi smo danas na prekretnici da možemo okrenuti novu stranicu i vlada, koja god bude nakon izbora, ima priliku. Nadam se da ćemo je iskoristiti", rekao je Josipović novinarima nakon poslovnog ručka Američke gospodarske komore.

Dodao je da vladu kritizira u namjeri da svima bude bolje, a optimizam temelji na novoj ambicioznoj generaciji gospodarstvenika i boljoj ulozi države kao moderatora i gospodarstvenika na tržištu.

"Mislim da je ključ ne samo u financijskim poticajima, nego i u tome da država kao regulator učini sve da stvari budu jednostavnije, da bude prijateljska prema onima koji žele investirati u Hrvatsku i prema domaćim gospodarstvenicima", dodao je.

Po njegovim riječima, radnici koji su ostali bez posla, poput onih iz Đakovštine koji ovih dana prosvjeduju, ponekad previše očekuju od države koja je samo do određene mjere gospodarski čimbenik.

"Tamo gdje je država vlasnik ima obavezu biti više involvirana, ali bi i trebala izaći iz tvrtki koje nisu od strateškog značaja, a onima od strateške važnosti racionalno upravljati", rekao je Josipović.

Na ručku Američke gospodarske komore u hotelu Sheraton bilo je stotinjak hrvatskih i američkih gospodarstvenika, članova komore te nekoliko veleposlanika, uključujući i američkog Jamesa Foleya.

Josipović je u svome govoru rekao da na stanje u Hrvatskoj možemo gledati kao na stanje krize, visoke nezaposlenosti i slabog gospodarskog rasta, ali se i možemo pohvaliti barem nekakvim rastom, uspješnom turističkom sezonom i pokrivenošću uvoza izvozom.

No, Hrvatskoj su nužne izravne investicije, istaknuo je predsjednik i iznio podatak da su one pale 20 puta u odnosu na 2008. kada su iznosile četiri milijarde eura na ovogodišnjih 200 milijuna eura. Za oporavak hrvatskog gospodarstva prema nekim procjenama nužna su ulaganja između tri i četiri milijarde eura, dodao je.

Velikim postignućima Josipović smatra depolitizaciju represivnog aparata, smanjenje broja nerješenih sudskih predmeta i osobito borbu protiv korupcije u kojoj više nema nedodirljivih.

"Sve teže će prolaziti oni koji misle da mogu zagrabiti u privatna ili javna stredstva i ostvariti neku osobnu ili kolektivnu korist", naglasio je.

Govoreći o suradnji sa SAD-om, Josipović je rekao da su Sjedinjene Države uz EU najvažniji hrvatski politički partner i optimističan je zbog pojačanog interesa američkih gospodarstvenika za jačanje gospodarskih odnosa s Hrvatskom.

"Hrvatska je nemjerljivo financijski, gospodarski manja od SAD-a, ali malo je lijepo i u malome se može napraviti puno dobroga", kazao je Josipović.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙