FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizak vodostaj Drave kod Osijeka

Autor: vsik
OSIJEK,13. rujna 2011.(Hina) - Vodostaj Drave kod Osijeka zbog velike suše i dugotrajnog izostanka padalina, približava se dosada najnižem od minus 168 centimetara izmjerenom 2003. godine, od čega ga "dijeli" 30-tak centimetara.

Prema riječima Ivice Nađa, zamjenika rukovoditelja obrane od poplava za Dunav i donju Dravu, danas u 13 sati vodostaj Drave kod Osijeka iznosio je minus 134 centimetara i ima tendenciju daljnjeg opadanja.

I Dunav kod Batine bilježi nizak vodostaj, ali je daleko od najniže izmjerenog vodostaja također 2003. kada je iznosio minus 60 centimetara. Današnji vodostaj Dunava kod Batine je plus 64 centimetara, kazao je Nađ, dodavši da se za obje rijeke može reći da se nalaze u domeni niskih vodostaja.

Za vrijeme najnižeg vodostaja na Dravi kod Osijeka 2003. "izvirili" su ostaci rimskog mosta cara Hadrijana, a na Dunavu kod Batine brojni predmeti iz vremena batinske bitke iz Drugog svjetskog rata, kamioni, džip, šljemovi i slično.

Zbog niskog vodostaja Drave kod Osijeka, ali i nekim dionicama Dunava otežano je prometovanje brodova, rekao je Tomislav Cicvarić, lučki kapetan Kapetanije Osijek, te se između ostalog obavlja i rasterećivanje tereta koji se prevozi.

Problem imaju i vlasnici čamaca i ostalih plovila na vezu u osječkoj Zimskoj luci, jer većina svoje čamce iz luke moraju "izgurati" uz pomoć vesla.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙