FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 9. rujna

Autor: tdel
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 9. rujna

KLANJEC - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prisustvovat će u Klanjcu svečanosti obilježavanja 150. godišnjice smrti Antuna Mihanovića. Predviđeno je obraćanje Predsjednika Republike (13 sati, Spomen park). Antun Mihanović autor je teksta hrvatske himne "Lijepa naša domovino", a koju je uglazbio časnik Josip Runjanin. Mihanović je rođen 10. lipnja 1796. u Zagrebu gdje je završio pučku školu, gimnaziju i filozofiju, a u Beču je studirao pravo. Budući da je Mihanović studirao pravo u Beču u doba kad se tu razvijala filologija i sam se za nju počeo zanimati. U brošuri "Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku", koja se pojavila prije Ilirskog preporoda, Mihanović za hrvatski jezik traži mjesto koje su svojim jezicima dali drugi narodi. To je bio prosvjed protiv latinskog jezika, jer je smatrao da se narodnim jezikom najbolje može iskazati što se želi te se samo na njemu može stvarati narodna kultura. Pjesma "Lijepa naša domovino" (Horvatska domovina) bila je jedan od prvih priloga domoljubnim nastojanjima Ljudevita Gaja, koji ju je objavio u "Danici" 14. ožujka 1835. Antun Mihanović umro je 14. studenoga 1861. u Novim Dvorima nedaleko od Klanjca.

(*) VUKOVAR - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nazočit će polaganju temeljnog kamena za izgradnju plivališta u Vukovaru (10,30 sati, ispred Sportske dvorane u Borovu Naselju, Trg Dražena Petrovića bb). U 11,10 sati predsjednica Vlade posjetiti će Tvornicu obuće Borovo, a u 11,40 sati Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar (vojarna 204. vukovarske brigade).

ZAGREB - U svrhu unaprjeđenja međunarodne suradnje u prevenciji i sprječavanju sukoba interesa, u Hrvatskom saboru održat će se radni sastanak između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije. U okviru radne posjete dogovoreno je i potpisivanje usuglašenog teksta Memoranduma o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije, na području sprječavanja sukoba interesa. Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma zajedničku izjavu novinarima dat će predsjednici povjerenstava Mate Kačan i Goran Klemenčič (12 sati, zgrada Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6, Zeleni salon).

(*) ZAGREB - Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Republike Crne Gore Duško Marković potpisat će Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. (14 sati, Ministarstvo pravosuđa, Dežmanova 10). Tim se Ugovorom unaprjeđuje međusobna suradnja u odnosima dviju država u području pravosuđa, a posebice u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te njihovog transnacionalnog širenja. Njime je stvoren potrebni međunarodnopravni okvir u odnosima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore za omogućavanje međusobnog izvršavanja sudskih odluka u kaznenim stvarima. Nakon sastanka, kako se očekuje, bit će objavljeno priopćenje.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs otvoriti će četiri nove područne osnovne škole u Virovitičko-podravskoj županiji - Područnu školu u Orešcu koja se nalazi pri Osnovnoj školi Suhopolje iz Suhopolja (9 sati), Područnu školu u Lozanu koja se nalazi pri Osnovnoj školi August Cesarec iz Špišić Bukovice (11 sati), Područnu školu u Starom Gracu koja se nalazi pri Osnovnoj školi Petar Preradović iz Pitomače (12 sati) i Područnu školu u Grabrovnici koja se nalazi pri Osnovnoj školi Petar Preradović iz Pitomače (13,15 sati).

ZAGREB - Deveti Festival svjetskog kazališta otvara berlinski teatar "Schaubuehne am Lehniner Platz" interpretacijom Shakespeareova "Othella" u režiji njemačke redateljske zvijezde Thomasa Ostermeiera. Na festivalu, koji će se održavati do 27. rujna na pozornicama ZKM-a, HNK i Gavelle, bit će prikazani neki od najvećih svjetskih kazališnih hitova (20 sati, Zagrebačko kazalište mladih).

Zvjezdicom (*) je označen događaj za koji je poziv stigao nakon emitiranja prve Najave događaja - Hrvatska - za petak, 9. rujna.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Neven Leskovar

popodne: Marko Curać

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma/xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙