FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprava oko Dajle odgođena za listopad

Autor: dspo
BUJE, 8. rujna 2011.(Hina) - Sudska rasprava između pulske tvrtke Abbazije d.o.o. i župe Dajla, Porečko-pulske biskupije i Republike Hrvatske, koje je Abbazia tužila, a koja se trebala održati 19. rujna, odgođena je za 19. listopada na zahtjev Abbazije jer u isto vrijeme imaju zakazanu drugu raspravu, potvrdila je Hini glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić.

U međuvremenu, kako se doznaje, župa Dajla, ali i tvrtka Abbazia d.o.o. iz Pule, suprotstavila se rješenju Ministarstva pravosuđa od 9. kolovoza ove godine kojim su oglašeni ništavnim rješenja bujske ispostave Ureda za imovinsko pravne poslove, u razdoblju od 1997. do 2002. godine u kojima se daje u vlasništvo oko 400 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, odnosno utvrđuje pravo na naknadu župi Dajla kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla.

Rješenjem Ministarstva poništeni su i svi učinci rješenja bujske ispostave, stoji u rješenju ministarstva u kojem se navodi da će biti omogućeno Republici Hrvatskoj da se uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

Naime, na izvatku gruntovnice Općinskog suda u Bujama tijekom jučerašnjeg dana pojavila se nova zabilježba u vlastovnici, treća nakon župe Dajla i Abbazije d.o.o. iz Pule. Po riječima glasnogovornice općinskog suda u Bujama najvjerojatnije je riječ o zabilježbi države prema rješenju Ministarstva pravosuđa.

"Zemljišno-knjižni upis temeljit će se dijelom na odluci ministarstva, ali treba uzeti u obzir i mnogo drugih činjenica. To znači da će se trebati brisati svi sadašnji vlasnici i tražiti poništenje svih dosadašnjih upisa na vlasništvo pojedinih nekretnina i zemljišta. Prijedlogom DORH-a strankama je dana mogućnost da se o tome očituju pa će tako sud morati ispitati sve sadašnje vlasnike, župu Dajlu, benediktince, Matu Vekića, tvrtku "Golf Istra" i još neke manje, kazala je za Hinu prije mjesec dana glasnogovornica bujskoga Općinskog suda.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙