FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EFJ traži rješenje za radio 101 i Angeleskog

Autor: vmrs
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Europska novinarska federacija poslala je hrvatskoj premijerki i ministru kulture pismo u kojem ih poziva da pronađu rješenje za stanje u kojem se zbog promjene zakona našao Radio 101 te zbog "neopravdana" otkaza koji je nedavno dobio jedan novinar Glasa Istre.

Dok je trajao postupak prodaje Radija 101 tvrtki Media Servis, hrvatski je parlament promijenio zakon o elektroničkim medijima pa je zabranjen prijenos koncesije i time onemogućena prodaja radija, a novinar Glasa Istre Zoran Angeleski dobio je otkaz zbog javnog nastupa iako tvrdi da nije govorio u ime medija za koji radi.

"Vjerujemo da takav, čini se, politički motivirani čin samo šteti medijskom pluralizmu i medijskim slobodana te naposljetku i demokratskome procesu u Hrvatskoj", napisao je u ponedjeljak predsjednik europske federacije novinara (EFJ) Arne Koenig premijerki Jadranki Kosor i ministru Jasenu Mesiću.

"Pišemo vam u ime Europske novinarske federacije (EFJ), regionalne skupine Međunarodne novinarske federacije, koja predstavlja više od 260 tisuća novinara u više od trideset europskih zemalja, među ostalima i zemljama Europske unije, a da bismo izrazili veliku zabrinutost (1) zbog kritične situacije u kojoj je slavna i cijenjena radijska postaja Radio 101 te (2) zbog potpuno neopravdana otkaza novinara u listu Glas Istre", kaže se u Koenigovu pismu.

U pismu se kaže kako je ECJ svjestan da je Radio 101, "predvodnik medijskih sloboda u Hrvatskoj", (već neko vrijeme) "u teškim financijskim problemima te je početkom godine bio prisiljen proglasiti bankrot. No zahvaljujući angažmanu novinara i novoga glavnog urednika uspjeli su osigurati budućnost radija pronalaskom novoga vlasnika, Media Servisa iz Zagreba. Obaviješteni smo da su u tome razdoblju vlada i parlament dopunili zakon o medijima i zakon o elektroničkim medijima koji ne dopuštaju prijenose koncesija u elektroničkim medijima", kaže se u pismu.

ECJ drži da je zbog toga stradao Radio 101 iako je u postupak prodaje ušao u vrijeme promjene zakona. "Prva je žrtva bio Radio 101 koji je postupak prodaje počeo u razdoblju promjene zakona. Vijeće za elektroničke medije čekalo je s odlukom o tome smije li se Radio 101 prodati do poslije 10. kolovoza, kad je na snagu stupio novi zakon. (Vijeće) je donijelo odluku protiv prodaje", kaže se u pismu.

ECJ je informiran o tome da će "uprava Radija 101 žaliti protiv te odluke na temelju činjenice da je proces prodaje počeo prije nego što su prihvaćene dopune zakona o medijima".

Budući da ECJ vjeruje kako takav čin šteti medijskom pluralizmu i slobodama, predsjednik ECJ-a Koenig u pismu poziva premijerku Kosor i ministra Mesića "da pronađu rješenje za budućnost Radija 101 i omoguće njegovim angažiranim i predanim novinarima da ispunjavaju svoju misiju i nastave s nezavisnim novinarskim radom kakvim se bave od devedesetih godina".

U pismu se premijerki i ministru skreće pozornost i na "jedno drugo kršenje prava novinara u pisanim medijima", u vezi s izvanrednim otkazom koji je novinaru Angeleskome dao vlasnik Glasa Istre Albert Faggian zbog javnoga istupa u vezi s projektom Brijuni Riviera.

EFJ i Hrvatsko novinarsko društvo "zaprepašteni su nedavnim otpuštanjem novinara (kojega je otpustio) vlasnik Glasa Istre Albert Faggian", jer se taj otkaz "ne može opravdati nijednim modernim zakonom o medijima ili zakonom o radu.

"Obaviješteni smo da je Faggian i prije više puta kršio zakon pri preuzimanju tvrtke, otkazivanju postojećega kolektivnog ugovora i smanjivanja plaća. Voljeli bismo da i vi detaljnije istražite prekršaje toga vlasnika medija", kaže se pismu ECJ-a.

Uprava "Glasa Istre" tvrdi da je novinar Zoran Angeleski dobio izvanredni otkaz ugovora o radu jer se na sjednici pulskoga Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o projektu "Brijuni rivijera" predstavio kao novinar tog lista, a ondje je zapravo bio kao član inicijative "Volim Pulu" koja se usprotivila tom projektu.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙