FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bloomberg: New York je prevladao traumu 11. rujna

Autor: dhai
NEW YORK/ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je u utorak kako rekonstrukcija Svjetskog trgovinskog centra (WTC) pokazuje da je grad napokon prevladao traumu od terorističkog napada 11. rujna 2001.

Govoreći pet dana prije 10. obljetnice napada od 11. rujna 2001., gradonačelnik je opisao revitalizaciju Donjeg Manhattana kao "jednu od najvećih priča o povratku u američkoj povijesti", prenose newyorški mediji.

Predviđanja da se New York ne može oporaviti od učinaka 11. rujna pokazala su se pogrešnim, rekao je Bloomberg u govoru čelnicima lokalne zajednice na Wall Streetu.

"Tada je postojao strah da loši stari dani dolaze natrag ... da će grad otići u propast. Kao što znamo, a sretan sam što to mogu reći, dogodilo se upravo suprotno i New York se vratio brže nego što je bilo tko mislio da je moguće", rekao je.

Usprkos višegodišnjih odgoda gradnje i prekoračenja proračuna, poludovršeni projekt WTC-a na mjestu uništenih tornjeva Blizanaca jezgra je sve življe četvrti, koja sada ima najviše stanovnika od 1920., rekao je Bloomberg.

Naglasio je da Donji Manhattan sada ima 4.000 novih mjesta u školama, 19 novih hotela, nove parkove u koje je uloženo 260 milijuna dolara, te više novih stanovnika nego što su u posljednjem desetljeću dodali Atlanta, Dallas i Philadelphia zajedno.

Bloomberg je rekao da vodeće zrakoplovne kompanije koje iznajmljuju urede u četvrti, kao i obitelji koje se doseljavaju, pokazuju da vjeruju u grad.

Došli su "znajući da će to područje ostati teroristička meta, ali su odbili živjeti u strahu, i znali su da New York ima najbolju policijsku upravu na svijetu", dodao je.

Glavni toranj novog Svjetskog trgovinskog centra, na kojem je do sada sagrađeno 80 katova, bit će s 541-metrom najviša zgrada u Sjevernoj Americi. Toranj broj dva bit će malo niži, nakon čega slijede još niži tornjevi tri i četiri, čije je gradnja sada još u razini tla.

U nedjelju će na obilježavanju 10. obljetnice terorističkog napada Al Kaide u kojem je ubijeno gotovo 3000 ljudi, na prostoru WTC biti svečano otvoren Nacionalni spomenik 11. rujnu - koji čine dvije potopljene fontane na mjestu temelja tornjeva Blizanaca, koje okružuje brončani parapet s ugraviranim imenima žrtava, te trg i park s 400 stabala.

Muzej 11. rujna je pri završetku i trebao bi biti otvoren iduće godine. Cijeli projekt WTC-a treba biti dovršen 2015.

Gradonačelnik Bloomberg u utorak je naglasio kako je zbog svega učinjenog na obnovi WTC-a vrijeme da se za to područje prekine rabiti termin Ground Zero - Nulta točka.

"Mi nikada nećemo zaboraviti devastaciju područja koje je postalo poznato kao Ground Zero. Ali je došlo vrijeme da tih 6.5 hektara zovemo po onome što jesu: Svjetski trgovinski centar i Nacionalni spomenik i muzej 11. rujna", zaključio je gradonačelnik New Yorka.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙