FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska: Srbin optužen za ratne zločine na Kosovu

Autor: mtro
STOKHOLM , 6. rujna 2011. (Hina/AFP) - Srpski državljanin optužen je u utorak u Švedskoj za ratne zločine u masakru počinjenom u kosovskom selu Ćuški 1999. kada je ubijeno 40 ljudi, rekao je sudac.

Uhićen u Švedskoj u travnju 2010. Milić Martinović (34) optužen je za zločine protiv čovječnosti uz otegotne okolnosti, ubojstvo, pokušaj ubojstva i požar, precizira se u dokumentu suda.

Martinović je bio član specijalne policije koja je ušla u Ćušku 14. svibnja 1999., navodno tražeći teroriste, prema optužnici.

Dokument ne precizira je li Martinović osobno sudjelovao u ubojstvima, ali naglašava da je svojom nazočnošću na mjestima zločina, naoružan i u uniformi, pridonio ozračju nasilja.

Tužitelj je objasnio da je optuženi stražario kada su njegovi kolege ubijali civile i da je pucao u zemlju i prisilio civile da policiji predaju zlato i vrijedne predmete.

Proces je počeo u ponedjeljak i trebao bi završiti u prosinac.

Odvjetnik optuženog je rekao za švedsku agenciju TT da Martinović demantirao da se nalazio na tim mjestima.

Švedska policija je prošle godine zatvorila jednog drugog muškarca optuženog da je sudjelovao u tom masakru, ali on još nije službeno optužen.

Oko 13.000 ljudi je ubijeno tijekom sukoba 1998. -1999 na Kosovu, koje je proglasilo neovisnost u veljači 2008.

Beograd osporava tu deklaraciju pred Međunarodnim sudom pravde i smatra Kosovo svojom južnom pokrajinom.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙