FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Irska počela veliko suđenje militantima

Autor: akoz
BELFAST, 6. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Najveće suđenje osumnjičenim militantima u Sjevernoj Irskoj u više od posljednjih 20 godina počelo je u utorak a policija je angažirala pojačanje od više desetaka djelatnika kako bi zaštitila svjedoke i rođake žrtava.

Četrnaest osumnjičenih pripadnika zabranjene probritanske militantne skupine, Dragovoljačkih snaga Ulstera (UVF), optuženo je po 97 točaka, uglavnom povezanih s ubojstvom čelnika konkurentske skupine Obrambene udruge Ulstera (UDA).

Optužbe su temeljene na iskazima dva brata koji služe zatvorske kazne za sudjelovanje u ubojstvu 2000. godine.

Čelnik UDA-e Tommy English ustrijeljen je u svom domu u predgrađu Belfasta u listopadu 2000. godine tijekom žestokog sukoba između UDA-e i UVF-a u kojem je sedam osoba izgubilo život.

David i Robert Stewart koji su odslužili kaznu od 3,5 godine zatvora za pomoć u ubojstvu pristali su dati dokaze u zamjenu za smanjenje kazne a po Belfastu su se pojavili natpisi protiv "doušnika". Rođaci žrtava UVF-a suđenje su pratili iz druge zgrade koju je čuvala policija kako bi ih zaštitila od zastrašivanja tijekom suđenja.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙