FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napolitano u Puli gdje će s Josipovićem nazočiti koncertu

Autor: dspo
PULA, 3. rujna 2011.(Hina) - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano doputovao je u subotu poslijepodne u Pulu gdje će večeras s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u pulskoj Areni nazočiti koncertu "Hrvatska i Italija zajedno u Europi".

Koncert u čast dvojice predsjednika, a povodom 20. obljetnice državnosti Republike Hrvatske i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, organiziraju Talijanska unija, Istarska županija i Grad Pula.

Po dolasku u Pulu Josipović i Napolitano su se sastali s udrugama esula te s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Predsjednik SABA Hrvatske Ratko Maričić prije susreta s predsjednicima u izjavi za novinare kazao je kako ovaj današnji susret predstavlja "pomirenje i novo razvijanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije".

"Za nas antifašista ovaj susret znači svojevrsno simbolično priznanje da Hrvatska počiva na temeljima antifašizma i da kao takva i formalno ulazi u Europu", naglasio je Maričić. Dodao je kako u Europi postoje razni oblici novih fašističkih pojava, što je samo potvrda da udruge antifašista trebaju postojati kako bi upozorile one institucije koje imaju snagu i moć da se treba boriti protiv takvih fašističkih pojava.

Dopredsjednik federacije esula u Italiji Lucio Toth prije susreta s predsjednicima kazao je kako ovaj susret predstavlja novi zaokret u odnosima ovih dviju država a sve u okviru zajedničke europske budućnosti gdje postoji suživot svih naroda.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je predsjednike dočekao u Zajednici Talijana istaknuo je kako sama povijest Istre i Pule potvrđuje povijesnu posebnost, specifičnost a prisutnost Europe se na ovome području, kako je rekao "osjeća stoljećima kroz kulturnu baštinu, arhitekturu i duh građana".

U prostorijama Zajednice Talijana u Puli, dvojica predsjednika susrest će se s predstavnicima Zajednice Talijana.

(Hina) xdspo ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙