FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Subotica nagradila hrvatskog intelektualca Žigmanova

Autor: jsta
SUBOTICA, 2. rujna 2011. (Hina) - Istaknutome hrvatskome intelektualcu u Vojvodini, utemeljitelju i prvome ravnatelju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavu Žigmanovu u povodu Dana grada Subotice uručeno je vrijedno gradsko priznanje – Pro Urbe, koje se dodjeljuje za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada.

U tome povodu Hrvatsko akademsko društvo organiziralo je u petak navečer predstavljanje njegove nove knjige "Osvajanje slobode – Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000".

"Svaki ozbiljan razgovor o položaju i životu vojvođanskih Hrvata danas nije moguć bez referiranja na ono što Tomislav Žigmanov pisao ili govorio", izjavio je jedan od uvodničara, stručni suradnik vojvođanskoga pučkog pravobranitelja Pavel Domonji.

U znanstvenoj studiji na 150 stranica analizira se položaj vojvođanskih Hrvata, njihova uloga u slomu režima Slobodana Miloševića, opisuje se put izgradnje manjinske institucionalne infrastrukture, ali i tematiziraju se srpsko-hrvatski odnosi te vanjska politika Hrvatske.

"U knjizi tražim odgovore na pitanja: tko su Hrvati u Vojvodini, gdje su bili prije listopadskih promjena 2000., s kojim su se problemima suočavali i kako su ih razrješavali…", ističe među ostalim autor Žigmanov.

Knjiga je posljednja u nizu znanstvenih i stručnih radova iz zavičajne povijesti vojvođanskih Hrvata. Pored toga objavio je devet književnih djela, mnoga su nagrađena u Vojvodini i Hrvatskoj.

Spisateljski, kao i neposredni angažman u hrvatskoj zajednici bio je povod dodjeli „Pro Urbe“, gradskoga priznanja Subotice u kojoj živi i djeluje.

"Ovo priznanje znači da su članovi hrvatske manjine imaju svoju ulogu i mjesto u društveno političkom životu grada", zaključio je Žigmanov, u povodu dodjele priznanja i predstavljanje nove knjige "Osvajanje slobode – Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000".

(Hina) xjsta ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙