FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkaz novinaru "Glasa Istre"- Angeleski: riječ je o demonstaciji sile i kontroli IDS-a

Autor: dspo
PULA, 1. rujna 2011.(Hina) - Novinar dnevnog lista "Glasa Istre" Zoran Angeleski dobio je jučer izvanredni otkaz ugovora o radu, jer se, kako tvrdi uprava, na sjednici pulskoga Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o projektu "Brijuni rivijera" predstavio kao novinar tog lista, a ondje je zapravo bio kao član inicijative "Volim Pulu" koja se usprotivila tom projektu.

Kako navodi član uprave tvrtke "Glas Istre novine" d.o.o. Albert Faggian, izvanredni otkaz dobio je zbog osobito teške povrede časti i ugleda društva. Kako je objašnjeno u odluci o otkazivanju ugovora o radu, na temelju uvida u zapisnik sjednice pulskoga Gradskog vijeća od 27. srpnja, na kojoj se prihvaćao ugovor o provedbi projekta "Brijuni rivijera", Angeleski je neovlašteno istupio u ime "Glasa Istre" i time povrijedio ugled novina.

Angeleski je član udruge "Volim Pulu" i na sjednici je izrazio neslaganje s projektom "Brijuni rivijera". U izjavi novinarima ocijenio je da je riječ o demonstraciji sile i političke kontrole vladajuće istarske stranke - IDS-a nad 'Glasom Istre'. Kako je rekao, tim otkazom "nije ugrožen samo život njegove obitelji, nego se time želi ušutkati njegove kolege". Slučaj je "vjerno ogledalo Istre, čiji se vladajući klan često lažno predstavlja kao demokratska i liberalna perjanica", rekao je Angelski, koji će zaštitu potražiti na sudu.

Sindikat "Glasa Istre" smatra da novinar Zoran Angeleski nije povrijedio ugled i čast novina te da mu je uprava neopravdano uručila izvanredni otkaz. "Nijedan radnik, pa ni Zoran Angeleski, ne bi trebao dobiti otkaz ako izvan radnog vremena nastupa u svoje ime ili u ime građanske inicijative 'Volim Pulu' i pritom se javno protivi projektu 'Brijuni rivijera'. To nikako ne može biti razlog otkazivanja ugovora o radu ni u 'Glasu Istre' ni u drugim tvrtkama", rekao je za Hinu sindikalni povjerenik Paulo Gregorović.

U današnjem priopćenju Hrvatskoga novinarskog društva (HND) navodi se da "bilo koji novinar, pa tako i Zoran Angeleski, mimo izvršavanja svojih novinarskih obveza, ima pravo biti društveni aktivist" i zauzimati se za što god želi bez straha da će zbog svojega mišljenja i djelovanja izgubiti posao.

Taj otkaz zbog mišljenja i djelovanja koje se ne sviđa njegovu trenutačnom poslodavcu i možda njegovu političkome mentoru skandalozan je slučaj koji se inače ne događa u demokratskim zemljama. Novinari bi trebali biti slobodni ljudi i po tome što po svom poslu javne osobe - imaju pravo, čak i društvenu obvezu, slobodno nastupati i izvan svojih redakcija, navodi u priopćenju HND, koji će, kako dodaje, o tome "cenzorskom otkazu" obavijestiti međunarodne novinarske institucije.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙