FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Identificirane kosti Neda Kellyja

Autor: djan
SYDNEY, 1. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Australski stručnjaci identificirali su kosti najpoznatijeg australskog razbojnika Neda Kellyja, 131 godinu nakon što je obješen i pokopan u zatvorsku masovnu grobnicu.

Znanstvenici su za identifikaciju iskoristili DNK uzorak Kellyjeva prapranećaka. "Nevjerojatno je da su znanstvenici uspjeli identificirati tijelo čovjeka pogubljenog prije više od 130 godina, pokopanog u masovnoj grobnici s još 33 zatvorenika", izjavio je u četvrtak državni tužitelj savezne države Victorije Robert Clark.

Kelly, poznat i po tome što je u okršajima s policijom nosio oklop ručne izrade, kultna je figura australske povijesti. Kelly i njegova banda simbolizirali su društvene napetosti onog doba, posebice između siromašnih irskih doseljenika i bogate britanske vladajuće klase.

Osuđen je na smrt nakon ubojstva trojice policajaca i obješen u svojoj 25. godini u starom zatvoru u Melbourneu 1880. godine. Kada je ta kaznionica zatvorena 1929. godine, tijela svih pokopanih u zatvorskoj grobnici premještena su u grobnicu novog zatvora Pentridgea. U tom transferu je nestala ili je ukradena Kellyjeva lubanja i do danas nije pronađena.

"Kelly je ikona Australije i života u australskoj unutrašnjosti i stoga ima važnost za australsku zajednicu jer je dio njezina kulturna nasljeđa", rekao je zamjenik ravnatelja victorijskog instituta za forenzičnu medicinu. "A u tom nasljeđu uvijek je postojala dihotomija Neda Kellyja krvoločnog ubojice policajaca i Neda Kellyja narodnog heroja u vrijeme nemira i napetosti", dodao je.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙