FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je danas podigao prvu optužnicu kojom ga tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke. "USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud", potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojem će suditi Sanaderu ako optužno vijeće suda prihvati optužnicu. Bivši premijer optužen je da je zlouporabio položaj i ovlasti od kraja 1994. do ožujka 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila. U USKOK-u tvrde da je Sanaderu dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cjelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava. USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna. Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom ožujka ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu. Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona. Sanader je krajem srpnja uskokovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu iznio obranu u kojoj je odbacio sumnju da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića od austrijske banke uzeo proviziju ali je odbio odgovarati na pitanja.

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj zračnoj luci otvorila novi terminal, to jest stajanku za zrakoplove površine 34.000 četvornih metara, u čiju je izgradnju uloženo 90 milijuna kuna. Obraćajući se nazočnima premijerka Kosor je istaknula kako investicija od 90 milijuna kuna za izgradnju nove stajanke u splitskoj zračnoj luci osigurana uglavnom vlastitim sredstvima, a “nešto je pomogla Vlada RH”. Istaknula kako je novoizgrađeni terminal, to jest stajanka u splitskoj zračnoj luci od iznimne važnosti za unapređenje turizma u tom dijelu Hrvatske, kao i gospodarstva u Hrvatskoj. Iznijela je podatak da ovoga srpnja kroz splitsku zračnu luku prošlo 274.000 putnika, što je rekordan promet u povijesti hrvatskih zračnih luka u jednom mjesecu. Taj podatak ohrabruje i govori o turističkoj sezoni 2011., kao i o kapacitetima splitske zračne luke i turističkom potencijalu Splitsko-dalmatinske županije”, dodala je premijerka Kosor. Kako je rekla, u svim zračnim lukama u Hrvatskoj u prvih sedam mjeseci prevezeno je više od 3 milijuna putnika što je za 11,7 više u odnosu na isto razdoblje lani. "Do kraja ove godine u našim zračnim lukama očekujemo gotovo šest milijuna putnika ili oko 500.000 putnika više nego 2010.", kazala je. Premijerka Kosor je također rekla kako se Hrvatska “polako ali sigurno” približava cilju izlaska iz krize. "Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine od 0,8 posto, pokazuje da mi izlazimo iz krize. Očekujemo rast BDP-a i u trećem tromjesečju ove godine, a to će značiti da smo zaista iz krize i izašli”, istaknula je Kosor. Kako je rekla, do 1. srpnja 2013. godine kada ćemo postati članicom EU moramo puno raditi na gospodarskom osnaživanju Hrvatske. “U tom smislu Vlada će raditi ono što joj je zadaća- na državnom proračunu i daljnjem privlačenju potencijala za jačanje gospodarstva”, kazala je premijerka. Pri tomu je podsjetila kako je za ovu i iduću godinu donesena odluka o zamrzavanju rashoda. “U tomu imamo uspjeha, jer sve obveze ispunjavamo”, kazala je Kosor napomenuvši da se u u te obveze “ubačene” i četiri milijarde kuna novih obveza vezanih za pregovore za ulazak u EU kao i prema umirovljenicima i prema ispunjavanju obveza za plaćanje kamata. Također je istaknula kako “i dalje provodimo zakon o fiskalnoj odgovornosti”

SPLIT - Premijerka Jadranka Kosor danas je otvorila novu radioterapijsku jedinicu na odjelu za onkologiju i radioterapiju splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC), vrijednu 82 milijuna kuna, za što je novac izdvojila hrvatska vlada. "Znam da s puno požrtvovnosti radite svoj posao", rekla je premijerka osoblju bolnice te pozdravila sve pacijente odjela za onkologiju uz najbolje želje da ozdrave. "Mislim da je novac koji je uložen u aparate za ovaj odjel važan korak naprijed u Splitu jer je to i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. U protekle dvije teške godine smo, unatoč štednji i odricanju, nastavili ulagati u zdravstvo a samo u ovu bolnicu je uloženo oko 150 milijuna kuna", rekla je prilikom otvorenja odjela premijerka Kosor. Liste čekanja za zračenje malignih bolesti trebale bi se u splitskoj bolnici smanjiti zahvaljujući otvaranju novog odjela, rekao je ravnatelj splitskoga KBC-a Dujomir Marasović, ističući da bi se trebala povećati kvaliteta liječenja jer bolnica sada ima dva nova akceleratora te dva CT simulatora s potpunom informatičkom opremom. "Pacijenti više neće trebati dugo čekati, niti ići u druge centre", dodao je Marasović. Predstojnik odjela onkologije splitskoga KBC-a Eduard Vrdoljak rekao je navodeći da se danas čak 63 posto bolesnika od karcinoma može izliječiti kako je često, kao i njegovi kolege, bio frustriran što svoje pacijente nije mogao na vrijeme staviti na zračenje. "Unatoč teškim vremenima, 500 milijuna kuna je uloženo u dijagnosticiranje i uspješno liječenje raka. Prostor, oprema i kadar nam daje mogućnost da liječimo na najbolji mogući način, a centar je na vrhunskoj svjetskoj razini. Radit ćemo u interesu pacijenata i dat ćemo sve od sebe da budemo akademski, klinički i znanstveno najbolji", istaknuo je Vrdoljak.

ZADAR - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru izvijestio je da će nositelj stranačke liste HSP-a u 9. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima biti Mirko Čondić, umirovljeni pukovnik i 100 postotni ratni vojni invalid Domovinskog rata. Predsjednik HSP-a rekao je da će HSP na izbore izaći samostalno te da očekuje najmanje četiri saborska mandata. Napomenuo je kako svi relevantni politički analitičari koji poznaju političku scenu kažu da će HSP biti iznenađenje ovih izbora. Predsjednik HSP-a također je rekao kako je nositelj liste HSP-a u 9. izbornoj jedinici, Mirko Čondić, prepoznat u onim trenucima kada je počeo obračun s Domovinskim ratom od strane tadašnje vlasti i tada je sam krenuo u organizaciju i obranu digniteta hrvatskih branitelja. Rezultat toga su bili prosvjedi u Splitu, dodao je. Srb je kazao i kako mu je neizmjerno drago da će Čondić biti nositelj liste upravo na ovom području, koje još uvijek osjeća ratne rane te kako ne sumnja da će Mirko Čondić ući u Hrvatski sabor. Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je kako je Čondić 1991. godine ranjen, 2001. organizirao je prosvjede u Splitu i sada je 2011. godine ponovo prepoznao trenutak da se uključi u obranu digniteta Hrvatske, dodao je. Mirko Čondić je na konferenciji naglasio kako mu je stavljanjem za nositelja liste HSP-a u 9. izbornoj jedinici ukazana velika čast. "Osobno mi je velika čast da ću predstavljati ovu časnu stranku desnice, koja svoje glavne programske smjernice dijeli s mojim osobnim uvjerenjima, a to je prije svega domoljublje", kazao je Čondić. Kada je riječ o nekakvim koalicija nakon izbora iz HSP-a kažu kako oni nisu stranka koja mora pod svaku cijenu biti u izvršnoj vlasti, ali ako o njihovim mandatima bude ovisilo slaganje vlade gledat će partnera po političkim programima, a jedan od glavnih uvjeta će biti ne dopuštanje SDSS-u da ima političku poziciju koju ima danas.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac je u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba pozvao pojedine političke opcije i nekad zaraćene strane s područja bivše Jugoslavije da se ne ograničavaju samo na pronalazak osoba svoga naroda, zanemarujući pritom druge žrtve. Treba napustiti praksu prema kojoj pojedine političke opcije i nekada zaraćene strane smatraju svojom političkom obvezom samo pronalazak nestalih pripadnika svoga naroda i svoje vjere, zanemarujući obvezu pronalaženje žrtava koje pripadaju drugim narodima i drugim religijama, ističe Uzelac u svojoj izjavi povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. kolovoza. "Takva praksa u pojedinim sredinama nanosi štetu ne samo pripadnicima drugih etničkih i religijskih zajednica nego i štetu ugledu države i društva u kojemu se njeguje takva praksa", ističe Uzelac te dodaje kako danas valja djelovati upravo suprotno jer su, kaže, iscrpljene sve ograničene mogućnosti takvog jednodimenzionalnog pristupa ovoj humanoj misiji. "Danas je sasvim jasno da smo došli do zida", upozorava. Prema relevantnim nacionalnim i međunarodnim podacima, ističe, broj ljudi nestalih u Hrvatskoj je oko dvije tisuće, a u regiji više od deset tisuća. "Vrijeme je za ispravak nepravde prema čovjeku", kaže potpredsjednik Vlade, koji smatra da je vrijeme za pojačane napore u "pronalaženju i onih koji ne pripadaju našem etnikumu i našoj vjeri kako bismo prestali biti taoci loših prošlih vremena i u njima loših jednodimenzionalnih politika".

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj je redovitoj konferenciji za novinstvo ocijenio kako nije točno ono što tvrdi premijeka Kosor da se vlada brine o državnoj imovini, a kao primijer nebrige naveo je bivša vojna skladišta u Dragi na istoku Rijeke koja su potpuno propala. Kad ih je vojska napustila prije četiri do pet godina, skladišta su još bila u zadovoljavajućem stanju, a sad će ih trebati srušiti jer se više ne mogu sanirati, rekao je Obersnel. Rijeka je iznimno zainteresirana za prostor na kojem se nalaze skladišta te je državi ponuđena mogućnost zamjene zemljišta iste vrijednosti, naveo je. To zemljište procijenjeno je na 14,5 milijuna kuna, što uz nužne komunalne i vodne doprinose doseže iznos od 17 milijuna kuna. U isto vrijeme vlada gradu Bakru besplatno daje 25.000 četvornih metara u tamošnjoj industrijskoj zoni, općini Klani 12.700 četvornih metara također bez naknade, a gradu Novom Vinodolskom 60.000 četvornih metara zemljišta za jednu kunu naknade, rekao je gradonačelnik. Jesu li sve jedinice lokalne samouprave istih prava, upitao se Obersnel ocijenivši da je pri ustupanju zemljišta bitno kojoj političkoj opciji pripada čelništvo jedinica. U Bakru, Novom Vinodolskom i Klani na mjestima gradonačelnika ili načelnika općine su članovi HDZ-a. Apelirao je i na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da prihvati program preustroja brodogradilišta 3. maj kako bi ono moglo početi ugovarati gradnju brodova za 2013. i 2014. godinu.

ZAGREB - Velikim izložbenim projektom "Strast i bunt - ekspresionizam u Hrvatskoj", koja će kroz tristotinjak izložaka prvi put sveobuhvatno predstaviti hrvatske doprinose tom umjetničkom pravcu i time pokušati ispraviti izostanak cjelovite sinteze ekspresionizma u Hrvatskoj, Galerija Klovićevi dvori otvorit će 6. rujna novu izložbenu sezonu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Izložba nije ograničena samo na likovnost, već se njome dobiva šira kulturološka slika i pokazuje isprepletenost različitih umjetničkih područja, od književnosti, kazališta, filma do plesa i glazbe, rekla je Vesna Kusin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori.

Kusin drži kako bi ta izložba mogla biti poticaj da se neka zagrebačka arhitektonska zdanja iz tog razdoblja, poput Gradske kavane ili 'stare klaonice' u Heinzelovoj, vrate u svoje prvobitno stanje. Uz samo izlaganje, Klovićevi dvori uvijek nastoje napraviti pomake i biti društveno angažirani, ocijenila je Kusin, dodavši da se ne može spasiti cijeli grad, ali ako se spase barem te dvije lokacije napravljeno je puno. Iako dugogodišnje iskustvo pokazuje da često na kraju ne dođe do efekta koji smo željeli postići, bitno je iskazati svoju svijest i potrebu da se sačuva vlastita baština, to je naša profesionalna i društvena uloga, naglasila je. Po njezinim riječima, želja je da se izložba hrvatskog ekspresionizma predstavi i izvan Hrvatske, a s obzirom da je ona svojevrstan nastavak zapažene izložbe "Tiha pobuna - najveći majstori njemačkog ekspresionizma" iz 2008., nastojat će ju se postaviti i u Njemačkoj.

ZAGREB - Zapadni i islamski svijet nalaze se u različitim stavovima i stanjima; na Zapadu je vjersko odvojeno od političkoga, u islamskom svijetu vjersko, društveno i političko idu skupa, piše katolički publicist fra Ante Pranjić-Pilipović u knjizi "Islam pred izazovima". Ocjenjuje kako je prije stotinu godina izgledalo da islam ide svojem kraju te ističe da se danas islam doživljava kao probuđena moć, odnosno duhovna snaga koja je u stanju pokrenuti ljude po cijelom svijetu. Podsjeća kako se mnogima činilo da je iranska revolucija 1979. bila poticajna poluga za sve što je kasnije slijedilo, no napominje, da islam, bar u Europi, još uvijek nije pronašao ono mjesto koje mu pripada u 21. stoljeću. Kao ključno navodi pitanje sposobnosti islama da se integrira u europsko i američko društvo te ističe kako se njim bave sveučilišni profesori, ministri u vladama ali i susjedi koji svaki dan žive s doseljenim muslimanima. "Islamsko se društvo ne može uključiti u nove oblike života kao što su laička država, pluralizam, snošljivost, sloboda savjesti te društvena i vjerska promidžba", piše Pranjić i dodaje kako je laička država za islam neprihvatljiva jer je islam uvijek potvrđivao bitno jedinstvo vjerskoga i svjetovnog.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska granična policija od danas je bogatija za dva nova plovila koja će ophoditi duž 167 riječnih kilometara državne granice na Savi. Osammetarske ophodne brodice vrijedne oko dva i pol milijuna kuna nabavio je MUP u sklopu projekta tehničkog opremanja graničnih uprava i njihove bolje pripremljenosti za skoro članstvo u Europskoj uniji, a izgradilo ih je pulsko brodogradilište "Tehnomont". Načelnica odjela za granicu brodsko-posavske Policijske uprave Mira Voloder rekla je kako vjeruje da će policija sada biti još učinkovitija u suzbijanju prekograničnoga kriminala. Podsjetila je kako je ophodna djelatnost na rijeci Savi počela 1999. s manjim službenim plovilom koje se pokazalo iznimno učinkovito u suzbijanju nezakonitih migracija. Iz godine u godinu imamo sve manje nezakonitih prijelaza granice, rekla je Voloder i dodala da je "ove godine zabilježeno sedam takvih slučajeva, a riječ je o 12 državljana RH i BiH uhvaćenih u pokušajima protuzakonitog lova i ribolova ili krijumčarenja cigareta".

OPATIJA - Dvanaesti "Bejahad", tjedan židovske kulture i tradicije, na kojem se okupljaju Židovi iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije te Židovi iz drugih europskih zemalja i svijeta koji potječu iz ove regije, završen je danas u Opatiji. U sklopu Tjedna židovske kulture održan je forum "Kulturom do zajedništva" te predavanja Johanne Nittenberg i Ivana Ivanjija o Židovima u Beču, dok su tema predavanja Simona Hermana bili berlinski Židovi danas. Među knjigama predstavljenim na "Bejahadu" ističe se "Židovska država" Theodora Herzla čije je hrvatsko izdanje preveo i uredio Ivo Goldstein. Ova knjiga je politički programatski temelj za osnutak države Izrael, a sada je prvi put izdana na području Hrvatske. Tijekom tjedna predstavljena je i knjiga Bogdana Žižića "Gorući grm" posvećena slikaru, grafičaru i dizajneru Alfredu Palu. Posjetitelji su mogli razgledati i dvije izložbe: retrospektivnu izložbu fotografija Oskara Taubera te izložbu posvećenu sarajevskoj Hagadi. Uz koncerte zbora "Kol Ha Tihva" iz Trsta, klezmer grupe Roman Grinberg Band, Karsten Trojke i Trio Scho te David Gazarov i Davide Petrocca tijekom tjedna je prikazano i nekoliko filmova. Osnovni su ciljevi "Bejahada", što na hebrejskom znači zajedno, jačanje židovskoga kulturnog identiteta, borba protiv asimilacije, motiviranje članova zajednice za rad u kulturi i umjetnosti, afirmacija snošljivosti i različitosti te obilježavanje važnih datuma iz povijesti Židova.

DUBROVNIK - Požar otvorenog prostora na predjelu Stravča - Duba Konavoska, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nakon dva dana gašanje, ugašen je danas oko 9 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je dojavljen u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u ponedjeljak u 17,15 sati, a u gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Konavle te iz zraka dva Air Tractora. U požaru je izgorjela trava i nisko raslinje na površini od oko 50 hektara u miniranom području.

POREČ - U pokušaju oružane pljačke Istarske kreditne banke u Poreču, danas oko 12,30 sati, vatrenim je oružjem u prsa ranjen zaštitar banke, izvijestila je Policijska uprava istarska. Prema prvim informacijama ranjeni zaštitar hitno je prevezen u pulsku Opću bolnicu. Glasnogovornik PU istarske Valter Opašić rekao je kako je policija zaprimila dojavu o pokušaju razbojništva u Istarskoj kreditnoj banci, u Partizanskoj ulici u Poreču, pri čemu je ranjen zaštitar banke. Dodao je kako zasad nepoznati razbojnik ili više njih nisu uspjeli odnijeti novac, te su pobjegli u nepoznatom smjeru. "Očevid je u tijeku, a policija moli očevice događaja da se jave na broj 192 ili osobno u najbližu policijsku postaju ako su bilo što vidjeli u trenutku pokušaja razbojništva", rekao je glasnogovornika PU istarske. Sve glavne prometnice u Istri policija je blokirala te kontrolira sva vozila.

PULA - Štinjanska utvrda Punta Christo i ove je godine, od 1. do 4. rujna, domaćin "Outlooka", najvećeg europskog festivala bass glazbe i sound system kulture koji se organizira u suradnji s nekoliko engleskih klupskih promotora, doznaje se danas u pulskoj Turističkoj zajednici. Ove će godine na festivalu nastupiti čak 500 izvođača pred desetak tisuća posjetitelja, koliko je zasad prodano karata, uglavnom u Velikoj Britaniji, i to već u svibnju. Prema podacima turističke zajednice, nakon prošlogodišnjeg festivalskog 'ludila', ove godine "outlookovci" dovode u Štinjan najpoznatija svjetska imena dub, dubstep, reggae, dancehall, drum’n’bass, hip-hop, grime, garage i općenito bass stilova, live i elektronske glazbe. Prema podacima organizatora, impresivan broj izvođača nastupat će na većem broju pozornica u okruženju i unutar tvrđave, te još većem broju dnevnih partyja na brodovima i plaži.

SPLIT - Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u 12 sati zaprimilo je dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Labinskih Draga, kod Planog, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gori trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split te dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Kaštela, DVD Gomilica, DVD Mladost i DVD Trogir. Iz zraka požar gase jedan canadair, Air Tractor i dva helikoptera sa sustavom za gašenje.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙