FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šangut: spomen ploča u povodu 20 godina od napada na Banske dvore i dr. Tuđmana

Autor: spar
VUKOVAR, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Udruga pravnika Vukovar 1991. poslala je pismo predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, s inicijativom da se u povodu 20 godina od terorističkog napada raketiranjem Banskih dvora, i atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana postavi spomen ploča na zgradu Banskih dvora, 7. listopada ove godine, kako bi trajno obilježili sjećanja na taj događaj iz Domovinskog rata, priopćio je danas predsjednik Udruge Zoran Šangut.

U pismu premijerki Kosor, a koje je dostavljeno i Hini, Udruga pravnika Vukovar 1991. ističe kako je 7. listopada 1991. godine Banske dvore raketirao zrakoplov JNA, sa ciljem atentata na prvog predsjednika Republike dr. Franju Tuđmana.

Podsječa se kako se "hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u trenutku napada nalazio u Banskim dvorima s predsjednikom savezne Vlade Antom Markovićem i predsjednikom predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem. Njih trojica su napustili svečanu dvoranu za sastanke svega nekoliko minuta prije no što je uništena u eksploziji. Prilikom raketiranja pogođeno je i nekoliko okolnih zgrada. Jedna osoba je poginula, a četiri su bile ranjene".

Također se navodi kako su "Banski dvori raketirani dan prije istjecanja tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor Republike Hrvatske donio 25. lipnja 1991. Sabor je sutradan, 8. listopada 1991., na tajnom mjestu (zbog mogućeg bombardiranja) donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, kojom je Republika Hrvatska postala nezavisna i samostalna država".

Udruga pravnika Vukovar 1991. naglašava da taj "teroristički napad pokazuje kako Republika Srbija i JNA nisu birali sredstva i ciljeve u svojoj agresiji na Republiku Hrvatsku, pokušavajući zaustaviti volju hrvatskih građana i politiku novoizabrane demokratske vlasti u cilju osamostaljenja Republike Hrvatske i teritorijalne cjelovitosti".

"Slijedom navedenog, držimo kako bi postavljanjem spomen ploče trajno obilježili sjećanja na dan i događaj iz Domovinskog rata. S obzirom na stalnu pažnju koju Vi i čitava hrvatska Vlada pridajete očuvanju istine o Domovinskom ratu, velika bi nam čast bila da se podrži ova inicijativa i da se u povodu 20 godina terorističkog napada raketiranjem Banskih dvori i atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana postavi na zgradu Banskih dvora spomen ploča, koja će svjedočiti o tom strašnom događaju", navodi u prijedlogu predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut.

Dodaje kako ovu inicijativu podržava veliki broj istaknutih pojedinaca i udruga.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙