FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakladnici školskih udžbenika upozorili na probleme

Autor: ipet
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Nakladnici školskih udžbenika upozorili su na današnjem simpoziju u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na probleme na tržištu među kojima su istaknuli zakonska rješenja koja, među ostalim, utvrđuju da u katalog udžbenika Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) uvrštava najviše tri udžbenika koji su u školama izabrani u najvećim postocima, ali ne manjim od deset posto, što, smatraju nakladnici, onemogućava ravnopravnu utakmicu na tržištu školskih udžbenika.

Jednodnevni simpozij pod nazivom "Udžbenici u Hrvatskoj - investicija za budućnost ili povratak u prošlost" priredila je Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika, okupljena pri HGK, a uz hrvatske nakladnike na njemu su o iskustvima u svojim zemljama govorili gosti iz Austrije, Belgije, Njemačke, Poljske i Slovenije.

Sa stajalištima o problemima nakladnika školskih udžbenika i mogućim rješenjima sudionici su upoznali novinare na konferenciji na kojoj je voditelj Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika Robert Šipek ocijenio kako nije dobro što novi udžbenički standard predviđa ukidanje radnih udžbenika. S tim se složila i gošća iz Austrije, direktorica Odjela školskih udžbenika Federalnog ministarstva obrazovanja, umjetnosti i kulture Sonja Hinteregger Euller, koja je podsjetila da su radni udžbenici dio europskoga standarda. Preporučila je da se u Hrvatskoj ukine ograničenje od spomenutih deset posto pri izboru udžbenika kako bi oni bili uvršteni u katalog jer to, smatra, ne pridonosi podizanju njihove kvalitete.

Po riječima predsjednika uprave za istočnu Europu stuttgartskoga nakladnika "Ernst Klett Publishers" Roka Kvaternika, u Hrvatskoj je problem zakonska preregulacija, a država bi pak trebala omogućiti zdravu konkurenciju. Hrvatska je po njegovu mišljenju jedinstvena i po broju donesenih zakonskih rješenja u posljednjih deset godina, a bilo bi bolje da je, umjesto mnogih zakonskih rješenja, doneseno jedno dobro jer, rekao je, ako se zadrži sadašnje stanje, ubrzo će doći u pitanje opstanak hrvatskih nakladnika školskih udžbenika.

Na novinarsko pitanje što očekuje od mjerodavnoga ministarstva kako bi se problemi riješili, Šipek je na prvome mjestu istaknuo nužnu izmjenu zakonskih rješenja, pokretanje dijaloga koji bi dao dugoročno dobra zakonska rješenja, te da MZOŠ da do znanja školama da se udžbenici ne smiju fotokopirati i da preispita odluku o ukidanju radnih udžbenika. Izrazio je nadu da će simpozij biti pomak u dijalogu nakladnika i MZOŠ-a te je napomenuo da je već ostvaren pozitivan pomak.

Simpozij je bio prilika i za stručnu raspravu o novim trendovima u izradi didaktičkih materijala i metodičkih alata u svijetu i u Hrvatskoj.

U Grupaciji specijaliziranih školskih nakladnika su Algoritam, Alka Script, Element, Klett Verlag, Kršćanska sadašnjost, Meridijani, Neodidacta, Sysprint i VBZ, a osnovana je kako bi se mali i specijalizirani nakladnici udruženi oko zajedničkih ciljeva izborili za svoje mjesto na tržištu u okružju monopola velikih nakladnika.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙