FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski ustanici pozvali Gadafijeve pristaše na povlačenje

Autor: bnov
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) -

Šef Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdeldžalil postavio je u utorak ultimatum, koji u subotu istječe, pristašama Moamera Gadafija u posljednjim uporištima režima, među kojima Sirtu, kako bi se predali jer će se inače izložiti vojnim operacijama.

"Ta prilika pruža se do kraja ramazanskog Bajrama (Eid el-Fitr). Od subote, ako miran izlaz ne bude još uvijek na vidiku, morat ćemo odabrati vojni put", izjavio je Abdeldžalil na konferenciji za tisak u Bengaziju

Moamera Gadafija još se uvijek ne može pronaći i glasine kruže da se sklonio u području Sirta, odakle je podrijetlom.

U tom su području i oko tog grada ustaničke snage usredotočile napore i pozicionirale se. U utorak ujutro pojačanja su pristizala u tu zonu kako bi podržala ustanike.

Nadzor nad tim obalnim gradom od 120.000 stanovnika i njegovim područjem, gdje se Gadafijeve pristaše žestoko bore, omogućilo bi zadavanje konačnog udarca bivšem libijskom režimu.

Zapadno od Sirta libijski ustanici rasporedili su se u utorak u Al-Sadai odakle vode operacije izviđanja, u očekivanju rezultata pregovora oko predaje tog grada.

Istočno od Sirte stanje je bilo mirno u utorak ujutro. Crta bojišnice nalazi se na oko 40 km zapadno od Ben Džavada, manje od stotinjak kilometara istočno od Gadafijeva uporišta.

U Parizu se priprema sastanak Kontaktne skupine o Libiji. Šezdesetak izaslanstava očekuje se u četvrtak na Konferenciji prijatelja Libije kako bi ispratile libijsku prijelaznu vlast koja nadzire gotovo cijelu zemlju na željeni put prema demokraciji.

Poljski premijer Donald Tusk koji osigurava predsjedanje EU-om založio se u utorak da se kraj rata u Libiji proglasi prigodom te konferencije.

Konferencijom zakazanom na poticaj Francuske, predsjedat će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron. Glavni tajnik UN-a Ban Ki moon najavio je dolazak na konferenciju.

Oporbeno Vijeće na konferenciji će "iznijeti političke "putokaze' i formulirati zahtjeve" s ciljem izgradnje pravne države nakon 42 godine diktature Moamera Gadafija. Drugi čovjek libijskih ustanika Mahmud Džibril pozvao je na deblokiranje libijskih sredstava, a isti je poziv uputila i Arapska liga.

Dosad je deblokirano 1,5 milijardi dolara u američkim bankama. Kina se protivi britanskom zahtjevu za deblokiranjem, a Francuska je zatražila deblokiranja 5 milijardi eura.

Ustanici procjenjuju da će im trebati 5 milijardi dolara hitne pomoći.

Katar i UAR kao jedine arapske zemlje koje sudjeluju u operacijama koalicije imat će svoje predstavnike na konferenciji.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙