FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan ima novoga premijera, posljednja šansa za vladajuće

Autor: bcav
TOKIO, 30. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Japanski parlament izglasao je u utorak povjerenje novome premijeru i tako pružio vjerojatno posljednju priliku vladajućoj Demokratskoj stranci da izvuče zemlju iz desetljetne stagnacije.

Yoshiko Noda, 54-godišnji bivši ministar financija koji nastoji smanjiti veliki japanski javni dug, postao je peti premijer u posljednjih šest godina.

I dok se bude borio za oporavak treće najveće ekonomije svijeta, Noda će morati ujediniti različite frakcije u vlastitoj stranci te poraziti oporbu koja mu u parlamentu uvijek može blokirati zakone.

Izazovi u upravljanju zemljom su golemi, no neki analitičari ipak smatraju da bi Noda mogao uspjeti u onome u čemu nije njegov prethodnik Naoto Kan.

"U japanskoj tradiciji, manje 'razvikani' političari bili su učinkovitiji", rekao je Andrew Horvat iz centra Stanford u Kyotu, uspoređujući Nodu s pokojnim Keizom Obuchiem kojega su popularno zvali "hladna pizza" kada je preuzeo premijerku dužnost 1988, a kasnije koristili njegov imidž "čovjeka za sva vremena" kako bi pridobili naklonost birača.

"Ovo nije vrijeme za velike riječi i neodgovarajuće akcije", rekao je Horvat.

Nodin skroman imidž u suprotnosti je s plahošću Kana, a njegovi seljački korjeni - oba roditelja potječu iz siromašnih poljoprivredničkih obitelji - okrenuli su ga od prvog demokratskog premijera, aristokrata Yukia Hatoyame.

Sada, dok dužnost preuzima treći demokratski premijer u tekućem izbornom mandatu, popularnost Demokratske stranke kaska za onom Liberalnih demokrata. Ako Noda ne uspije, njegova stranka vjerojatno će izgubiti parlamentarne izbore koji se moraju održati do kraja 2013.

Novi japanski premijer suočava se s golemim izazovima: snažnim jenom koji otežava izvoz, uvođenjem nove energetske politike i zaustavljanjem radijacije u uništenoj nuklearci Fukushima, obnovi u tsunamiju uništenoga sjeveroistoka zemlje i osiguranjem novca za podmirenje svih šteta i troškova socijalnog osiguranja "staroga" japanskog društva.

Noda je u utorak izjavio da će se držati politike ranijih vlada o prihvaćanju osuđujućih presuda japanskim ratnim zločincima u Drugom svjetskom ratu i da će njegovati pomirbeni stav prema susjednoj Kini.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je kineski premijer Wen Jiabao u čestitci poručio kako se nada boljim bilateralnim odnosima, nakon višemjesečnog sukoba prošle godine oko spornih otoka u Istočnokineskom moru.

"Želim održavati uspješne odnose s azijskim zemljama, uključujući Kinu i Južnu Koreju", rekao je Noda na konferenciji za novinare.

"Kinesko-japanski odnosi imaju puno prostora za napredak", dodao je Wen dodajući kako se nada bližoj suradnji s Pekingom.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙