FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijci odbacili poziv Arapske lige na prekid sukoba

Autor: mhaj
KAIRO, 28. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Sirija je u nedjelju odbacila poziv Arapske lige da se zaustavi krvoproliće u zemlji, a glavni tajnik panarapske organizacije Nabil al-Arabi još uvijek očekuje zeleno svjetlo od Sirije za povratak u Damask.

Priopćenje, što ga je u noći na nedjelju objavila Arapska liga predstavlja "jasno kršenje načela iz povelje Lige, kao i temelja zajedničke arapske akcije", izjavili su predstavnici Sirije u pismu upućenom glavnome tajniku Lige.

Sirijsko izaslanstvo prosvjeduje zbog činjenice da je priopćenje javno objavljeno "unatoč tomu što je sastanak završen dogovorom prema kojemu priopćenje neće biti javno objavljeno niti će se davati izjave za novinare", dodaje se u pismu.

Arapska liga u subotu navečer održala je izvanrednu sjednicu o Siriji i Libiji. Arapski ministri vanjskih poslova pozvali su da se "zaustavi krvoproliće i da se krene putem razuma prije nego što bude kasno" te su "izrazili zabrinutost zbog teških događaja u zemlji u kojima su poginule i ranjene tisuće ljudi". Arapski čelnici usto su pozvali da se "poštuje pravo sirijskoga naroda da živi u sigurnosti, kao i njegove legitimne težnje za političkim i društvenim reformama".

U gušenju prosvjeda u Siriji poginulo je, prema podacima UN-a, više od 2200 ljudi.

Arapska liga raspravljala je na izvanrednom sastanku i o stanju u Libiji, te uputila poziv "Vijeću sigurnosti UN-a i zainteresiranim zemljama da preuzmu odgovornost u ovim teškim trenucima koje proživljava libijski narod i ponište odluku o blokadi novca, imovine i dobara libijske državek, navodi se u priopćenju Lige.

Liga je također pozvala UN da "omogući Nacionalnom prijelaznom vijeću da preuzme mjesto Libije u UN-u i u drugim njegovim organizacijama".

Predsjednik izvršnog vijeća NTC-a Mahmud Džibril koji je predvodio libijsko izaslanstvo u Kairu, istaknuo je da im je žurno potrebna financijska pomoć, upozorivši na rizik od "nestabilnosti" u Libiji ako ustanici ne uspiju osigurati plaće i usluge" potrebne njezinim stanovnicima.

Nabil al-Arabi u nedjelju je izjavio kako još uvijek očekuje zeleno svjetlo od Sirije koje bi mu omogućilo povratak u Damask. Novinarima je rekao da je spreman odmah se vratiti onamo.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙