FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

OSIJEK - Predsjednik osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge logoraša (HUL) Tomislav Hajduković izjavio je danas u Osijeku kako je knjiga "260 dana", autora Marijana Gubine, nedavno predstavljena u sklopu obilježavanja dana sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu, prepuna neistina te da je njezin autor obmanuo javnost, zbog čega će protiv njega podnijeti i kaznenu prijavu. Na konferenciji za novinare Hajduković je ustvrdio kako je neistina da je Gubina prošao strahote logora već je, kako tvrdi, "čuo priče drugih logoraša i to stavio na papir", čime je obmanuo javnost i uvrijedio logoraše koji su prošli zlostavljanja u logorima. Ocijenio je kako Gubina u knjizi ne spominje ni jedan logor u kojem je bio, niti koje su ga osobe zlostavljale, dodavši kako je o ovome slučaju izvijestio ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića. Autor knjige Marijan Gubina u izjavi Hini odbacio je Hajdukovićeve tvrdnje, kazavši kako ga je u HDLSKL učlanio upravo Hajduković dok je bio čelnik županijske podružnice toga Društva, čijim se članom postaje nakon provjere iskaza i dokumentacije u statusu logoraša. Kaže kako Hajduković očito nije pročitao njegovu knjigu, jer bi tada znao u kojim je logorima od kolovoza 1991. do travnja 1992. bio zatočen, a kako tvrdi, radilo se o tranzitnim i radnim logorima na području Dalja i Bobote.

ZAGREB - Požar na predjelu Bilišana kod Obrovca ugašen je sinoć u 21,40 sati. Izgorjelo je oko 80 hektara trave, niskog raslinja i hrastove šume. U požaru na predjelu Gržina kod Žminja u Istarskoj županiji, koji je ugašen sinoć u 20 sati, izgorjelo je oko 100 ha bjelogorične šume i niskog raslinja. U Šibensko-kninskoj županiji požar na predjelu Perkovića u kojem je izgorjelo oko 10 ha trave i niskog raslinja ugašen je noćas u 22,12 sati, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Jutros u 7,15 sati ugašen je i požar na predjelu Prokljana u kojem je izgorjelo oko 3 hektara trave i niskog raslinja na miniranom području.

ZAGREB - Svake godine u kolovozu europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska, obilježavaju Europsku noć šišmiša kako bi upozorile javnost na potrebu zaštite šišmiša, kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo. U Hrvatskoj će se Europska noć šišmiša ove godine obilježiti u Parku prirode Medvednici, Parku prirode Kopačkome ritu, Nacionalnom parku Krki, Nacionalnom parku Brijunima i Zoološkome vrtu grada Zagreba, a razne aktivnosti planiraju i Državni zavod za zaštitu prirode te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije, doznaje se u Ministarstvu kulture. Hrvatska je od 2000. jedna od 33 zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i Sredozemlje i sa svojih 35 vrsta, od 52 vrste na tom području, jedna je od najbogatijih faunom šišmiša. U Hrvatskoj se jedna vrsta smatra regionalno izumrlom, tri su vrste ugrožene, tri su rizične, pet je nedovoljno poznatih vrsta i pet potencijalno ugroženih, tako da se za 50 posto vrsta na teritoriju Hrvatske moraju primijeniti različite aktivnosti vezane uz zaštitu i praćenje i promatranje.

ŠIBENIK - Osumnjičenom za nestanak 17-godišnje Antonije Bilić, vozaču kamiona 43-godišnjem Draganu Paravinji istražni je sudac Županijskog suda u Šibeniku produžio pritvor za još 30 dana, kazao je njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Branko Baica. Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji Antonije Bilić predložio je prošli tjedan uvođenje novih dokaza u istragu koja se na Županijskom sudu vodi protiv Dragana Paravinje zbog sumnje da je ubio 17-godišnjakinju iz Krički kraj Drniša. Ljubičić je od suda zatražio saslušanje dvoje novih svjedoka, a o njegovom zahtjevu odluku bi ovih dana trebao donijeti istražni sudac Igor Ninić.

Paravinja koji je uhićen u BiH prvo je priznao da je ubio Antoniju, a kasnije je kazao da je to priznanje od njega iznudila policija. Potraga za Antonijom nestalom 7. lipnja i dalje traje.

ZADAR - Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom iz Zadra, kojeg se sumnjiči da je čekićem teško ozlijedio 17-godišnjaka, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska. U nedjelju 14. kolovoza u ulici Put Stanova u Zadru osumnjičeni je čekićem dva puta u predjelu glave udario maloljetnog državljanina Njemačke, u dobi od 17 godina. Protiv 19-godišnjeg počinitelja je, nakon provedenog istraživanja, podnesena kaznena prijava zbog ubojstva u pokušaju.

ŠIBENIK - U Odjelu kriminalističke policije PU šibensko-kninske dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom iz Vodica osumnjičenim za ukupno 27 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, od kojih su 23 kaznena djela za neovlašteno posjedovanje opojne droge i četiri kaznena djela za navođenje drugih na trošenje droga. PU šibensko-kninska izvijestila je danas da su uz 30-godišnjeg Vodičana, osnovano sumnja da je i 28-godišnjak iz Vodica počinio pet kaznenih djela neovlaštenog posjeda opojnih droga, dok su 35-godišnjak iz Šibenika, 32-godišnjak iz Zagreba i 27-godišnjak iz Vodica osumnjičeni za po jedno kazneno djelo neovlaštenog posjeda droga. Osumnjičeni 30-godišnjak, 28-godišnjak i 35-godišnjak su, uz kaznenu prijavu, dovedeni Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku, dok je protiv ostalih osumnjičenih podnijeta kaznena prijava.

RIJEKA - U uvali Preluk između Rijeke i Opatije sinoć su se sudarili gliser i drvena brodica, a za jednom osobom koja je pala u more se još uvijek traga, izvijestila je Policijska uprava Primorsko-goranska. Policija je dojavu o nesreći primila oko 22,40 sati. Po do sad dostupnim informacijama, sudarili su se gliser kojim je upravljao 35-godišnjak iz Matulja i drvena brodica na kojoj su bile četiri osobe, starosti od 24 do 29 godina. U more je pao 28-godišnjak s područja Dobrinja na Krku i za njim se intenzivno traga. U potragu su uključena plovila Postaje pomorske policije Rijeka i Lučke kapetanije iz Rijeke. U sudaru je ozlijeđen 28-godišnjak s područja Viškova te je prevezen u KBC Rijeka.

ZADAR - Lučka kapetanija Zadar kaznila je zapovjednika jahte (1964.) koja je nakon požara u kormilarnici potonula, novčanim iznosom od 5000 kuna zbog pomorskog prekršaja nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kako se navodi u priopćenju, iz još neutvrđenih razloga izgorjela je i potonula 14 metarska jahta „Marina Hramina 2“ na vezu kod otoka Tri sestrice na kojoj je noćas oko jedan sat izbio požar u kormilarnici. Na jahti su bili zapovjednik i tri člana posade, svi nizozemski državljani koji su spašeni te nitko nije ozlijeđen. Posada i zapovjednik iskrcali su se na otok te je ih je nepoznata osoba koja je i dojavila vijest o požaru ukrcala na svoje plovilo do dolaska policije i vatrogasaca.

Jahta u vlasništvu tvrtke Erste banka potonula je uz srednji otok na dubini od oko 5 metara.

Vlasniku jahte kapetanija će izdati nalog za vađenje jahte iz mora.

KARLOVAC - Na "Karlovačkom plesnom festivalu 001" (KPF), festivalu suvremenoga plesa i izvedbenih umjetnosti koji će se održati od 29. kolovoza do 5. rujna, sudjelovat će šest hrvatskih i inozemnih plesnih skupina, priopćila je u ime organizatora karlovačka Udruga "Free dance".

"Na festivalu će biti izvedeno pet cjelovečernjih i tri manja plesna programa, proizvest će se jedna festivalska produkcija, a bit će održane radionice i projekcije deset recentnih predstava svjetske plesne scene za čija gostovanja uživo 'Free dance' nema financijske mogućnosti, ali će ih preko snimke približiti publici i stručno popratiti diskusijom", rekla je direktorica KPF 001 Melita Spahić-Bezjak, dodavši kako je cilj festivala privući karlovačku publiku plesnim događajima. Festivalski program, u kojemu će sudjelovati plesači iz Španjolske, Grčke, Velike Britanije, Novog Zelanda i Hrvatske, odvijat će se na tri lokacije u gradu: u prostoru nevladinih organizacija "Muza", hotelu "Korana Srakovčić" te dvorani "Edison".

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙