FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Viro povećao otkupnu cijenu šećerne repe na 300 kuna po toni

Autor: ztes
VIROVITICA, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Tvornica šećera Viro povećala je otkupnu cijenu šećerne repe za 50 kuna, pa će kooperanti Vira umjesto dosadašnjih 250 kuna po toni dobiti 300 kuna po toni, izjavio je predsjednik uprave Vira Željko Zadro na tradicionalnoj manifestaciji "Dan polja šećerne repe" održanoj danas na pokusnom polju u Vladimirevcu nedaleko Virovitice.

"S obzirom na uspjehe koji su iza nas, a to je proizvodnja više od milijun tona šećera u posljednjih deset godina otkako je šećerana privatizirana, i s obzirom na visoku cijenu šećera na tržištu i ostalih ratarskih kultura, smatrali smo primjerenim da cijena šećerne repe ove godine bude 300 kuna po toni", rekao je Zadro.

Najavio je da će Viro istu cijenu osigurati i za sljedeću godinu te da će umjesto kooperanata financirati i troškove kontrole te prečišćavanja šećerne repe.

S cijenom od 300 kuna po toni šećerna repa, smatra Zadro, najunosnija poljoprivredna kultura.

Za ovu je godinu Viro ugovorio proizvodnju na 9.300 ha u Slavoniji, Podravini i Međimurju, a očekuju oko 550.000 tona šećerne repe od koje će proizvesti oko 70 tisuća tona šećera.

Kampanja prerade šećerne repe trebala bi početi za petnaestak dana.

Na pokusnom polju u Vladimirevcu Viro testira dosadašnje i nove sorte šećerne repe s ciljem povećanja kvalitete i prinosa, što je, ističu, ključno za konkurentnost hrvatskih proizvođača na tržištu Europske unije.

"Šećerana Viro spremna je za utakmicu koja je očekuje 2013. godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", naglasio je predsjednik uprave Vira Željko Zadro.

(Hina) xztes ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙