FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Giap slavi 100. rođendan

Autor: bnov
HANOI, 25. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Legendarni vijetnamski general Vo Nguyen Giap, heroj vijetnamske neovisnosti i strateg francuskog poraza u Dien Bien Phuu, proslavio je u četvrtak 100. rođendan u vojnoj bolnici u Hanoju.

Smatran jednim od najvažnijih vojnih stratega u povijesti, Giap je 1954. u Dien Bien Phuu porazio francuske kolonijalne postrojbe, čime su postavljeni temelji za nezavisni Vijetnam i prekinuta francuska dominacija u Indokini.

Odbačen od vlasti zadnjih 30 godina, ta popularna ikona ostaje ključna figura modernog Vijetnama, nakon njegova osnivača Ho Ši Mina.

Rođen je 25. kolovoza 1911. u središnjoj pokrajini Quang Binh. Studirao je a potom i predavao povijest u Hanoju, a krajem tridesetih godina pobjegao je u Kinu. Ondje susreće "Strica Hoa" koji ga zadužuje za osnivanje revolucionarne vojske Viet Mingh krajem 1944.

Nakon pobjede u Dien Bien Phuu, Giap nastavlja voditi postrojbe tijekom Vijetnamskog rata protiv Amerikanaca i njihovih saveznika na jugu Vijetnama do zauzimanja Sajgona 30. travnja 1975.

Njegovu političku karijeru prekida prvi čovjek režima Le Duan i izbacuju ga iz politbiroa Komunističke partije 1982.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙