FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o obljetnicama Leksikografskoga zavoda

Autor: ipet
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Konferencija "Europa i enciklopedija: kultura i kodifikacija", sazvana o obljetnicama Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže - šest desetljeća od utemeljenja toga zavoda nastojanjem istaknutoga hrvatskog književnika i intelektualca Miroslava Krleže koji je umro na dužnosti direktora LZ-a prije 30 godina, održat će se u listopadu u Zagrebu i Dubrovniku.

Leksikografski zavod Miroslav Krleža u današnjem priopćenju najavljuje tu konferenciju i objašnjava kako njezin cilj, bez obzira na obljetnice, nije prigodničarski već će sudionici nastojati raspraviti usvajanje europske pravne i kulturne stečevine na koju je LZ bio upućen pri modernizaciji društva. Nastojat će se razmotriti i to imaju li male kulture, društva malih jezika, povratni učinak u stabiliziranju europskih pravnih i kuturnih oblika ne samo u slučaju pojedinaca kakav je, premda svojevrsni euroskeptik, bio i Krleža.

Konferencija će biti otvorena 19. listopada u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica, a zatvorena u Dubrovniku. Održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Suorganizatori konferencije su Leksikografski zavod i tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Pravni, Filozofski i Ekonomski, a priređena je na tragu međunarodnoga znanstvenog skupa održanoga 2008. u organizaciji Leksikografskoga zavoda i Pravnoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta koji se u povodu stote obljetnice smrti akademika Baltazara Bogišića bavio kulturom sjećanja, pravnom i pravno-kulturnom promjenom.

Navodi se da će konferencija biti interdisciplinarna i na njoj će izlagati četrdesetak sudionika iz ustanova koje konferenciju organiziraju kao i njihovi domaći i strani gosti, te da "dolazi" u vrijeme zaključenja zahtjevnoga procesa prilagodbe hrvatskih društvenih standarda s dosad dosegnutom vizijom Europe kao zajedničke baštine i odgovornosti njezinih naroda i građana.

Dodaje se da organizatori, time što će se dio konferencije održati u Dubrovniku, žele podsjetiti kako su se u tome gradu, uz Krležino neposredno zauzimanje, sredinom prošloga stoljeća institucionalizirali nacionalni kulturni i znanstveni programi, kao i potaknuti odgovornost za razumijevanje vrijednosti nematerijalne i materijalne dubrovačke baštine.

(Hina) pp/xipet ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙