FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb danas je u Osijeku podržao potpisivanje peticije podrške hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te uhićenom hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koju je u Osijeku pokrenula Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR). Na konferenciji za novinare kod osječkog spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, Srb je kazao kako se ovakvim akcijama definira drugačiji odnos prema zatočenim hrvatskim braniteljima koji su, kako smatra, "žrtve hrvatske politike". S jedne strane imamo hrvatske generale, koji su prvostupanjski osuđeni na Haaškom sudu, a s druge Veljka Marića, koji se nalazi u srbijanskom zatvoru, i koji očito ne može očekivati pravedan i korektan postupak, izjavio je predsjednik HSP-a. Najveća zamjerka HSP-a tijelima hrvatske vlasti je što hrvatskog branitelja Veljka Marića nisu pravodobno obavijestili o mogućnosti njegova uhićenja, u slučaju prelaska državne granice.

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić posjetio je danas Zagrebačku županiju i potpisao ugovore za izvođenje radova sanacije nerazvrstanih cesta na području općine Kravarsko te izgradnju školske športske dvorane uz Osnovnu školu "Luka" u istoimenoj općini. Ugovore je ministar Pankretić potpisao zajedno s načelnicima općina Kravarsko i Luka, Vladom Kolarcem i Darkom Kraljem, te predstavnicima izvođača radova - zagrebačkim tvrtkama "Swietelsky" i "Tempo -inženjering" u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Cijena radova sanacije nerazvrstanih cesta na području općine Kravarsko iznosi 1.874.675,34 kuna, a za izgradnju športske dvorane uz Osnovnu školu "Luka" 3.326.350,92 kune. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sa 70 posto sredstava sudjelovati će u financiranju oba projekta, a općine Kravarsko i Luka s 30 posto sredstava. Ministar Pankretić rekao je kako su do sada po Programu Europske investicijske banke (EIB2) u Zagrebačku županiju investirali više od 165 milijuna kuna te kako je glavni cilj što ravnomjerniji razvoj Zagrebačke županije. Napominjući kako je sada pri kraju Projekt EIB2, istaknuo je kako su u zadnjim pregovorima s Europskom investicijskom bankom te će krajem rujna imati prijedloge projekata. "Radi se o dodatnih oko 400 milijuna kuna koje ćemo prvenstveno investirati u izgradnju dječjih vrtića te umirovljeničkih domova", rekao je Pankretić.

ZAGREB - Prema natječaju zagrebačkog Sveučilišta za upis studenata u prvu godinu diplomskog studija u akademskoj godini 2011./2012., od danas se zaprimaju prijave za upis na diplomske studije na fakultetima i akademijama zagrebačkog Sveučilišta. Prema odluci Senata zagrebačkog Sveučilišta, upisnom kvotom za iduću akademsku godinu osigurano je ukupno 8.800 slobodnih mjesta, od čega 7.608 mjesta za redovite studente, 995 mjesta za izvanredne te 197 mjesta za studente strane državljane.

U okviru kvote za redovite studente, 1.914 studenata studirat će bez plaćanja, njih 2.032 plaćat će participacije u troškovima studiranja po lineranom modelu, dok će 3.662 studenata plaćati maksimalne iznose participacija. Iznosi studentskih participacija nisu se mijenjali u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Izuzetak su studiji na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje je došlo do manjeg povećanja. U odnosu na proteklu akademsku godinu, ove je godine ukupna upisna kvota za diplomski studij povećana za 76 mjesta i to zbog uvođenja novog studijskog programa Sestrinstvo na Medicinskom fakultetu, za što je osigurano ukupno 50 mjesta, te zbog manjih korekcija pojedinih kvota na postojećim studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu.

DUBROVNIK - Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), predvođeno ministrom Tomislavom Karamarkom, danas je na otočiću Daksi pored Dubrovnika ispred Spomen križa položilo vijence u spomen na pedesetak ubijenih Dubrovčana, koje su jugo-komunisti ubili na tom otočiću u listopadu 1944. godine. Vijence je položilo i izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije koje je predvodio predsjednik Skupštine Ivan Prce. Na otočiću Daksi partizani su u listopadu 1944. godine strijeljali 50-tak Dubrovčana u dob od 20 do 63 godine. Naime, nakon ulaska partizanskih jedinica u Dubrovnik 18. listopada 1944. godine, zatvoreni su istaknuti Dubrovčani, mahom intelektualci, te su nakon nekoliko dana na nenaseljenoj Daksi bez suđenja strijeljani, uglavnom 24. i 25. listopada. Među ubijenima je bio i svečenik padre Petar Perica. Tijela žrtava ekshumirana su krajem 2009., a pokopana su u lipnju 2010. godina.

ZAGREB- U višemjesečnoj akciji zagrebačke policije i bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu razbijen je lanac krijumčara marihuane iz BiH i tom je prilikom zaplijenjeno 30 kilograma marihuane, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji. Krijumčarsku skupinu činila su devetorica hrvatskih državljana od kojih su petorica uhićena u Hrvatskoj, a dvojica, za koje se sumnja da su organizirali krijumčarenje, uhićeni su na području Busovače u BiH. Jedna je osoba u bijegu, a jedan 26-godišnjak, član skupine, od ranije je u pritvoru, jer je u kolovozu uhićen sa 7,5 kilograma marihuane. Sumnja se da je devetoročlana skupina od travnja ove godine iz Bosne u Zagreb u četiri navrata prokrijumčarila najmanje 80 kg marihuane. Droga je bila namijenjena preprodaji na zagrebačkom području, a policija procjenjuje da bi njezina vrijednost u uličnoj preprodaji dostigla cijenu veću od 450 tisuća kuna. U akciji je zaplijenjeno 30 kilograma droge, od čega je najveći dio, 22,5 kilograma, pronađen početkom tjedna u kamionu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka.

DUBROVNIK - Koncert kojim se u subotu 27. kolovoza u Dubrovniku otvara 11. festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji", gotovo je u potpunosti rasprodan, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću ovoga festivala. Za koncert na kojemu će nastupiti Beogradska filharmonija pod ravnanjem jednoga od najvećih svjetskih dirigenata Zubina Mehte, do danas je prodano više od 900 ulaznica od 1037, koliko ih ukupno prima gledalište na Držićevoj poljani. Uz Beogradsku filharmoniju na koncertu će pod dirigentskom palicom Zubina Mehte kao solisti nastupiti hrvatska sopranistica Marija Kuhar Šoša, bariton Ipče Ramanović te Julian Rachlin na violini, a na programu su djela Mendelssohna, Mozarta i Brahmsa.

ZAGREB - Što više kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, uzimanje do dvije litre tekućine dnevno, izbjegavanje prezačinjene hrane te strogo pridržavanje uputa o liječenju neka su od mjera zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama koje preporuča Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Preporuke se osobito odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, ističe se u priopćenju Centra. U razdoblju od 10 do 17 sati starije se osobe nikako ne bi smjele izlagati suncu, poglavito ne stariji srčani bolesnici i gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a onda kada to čine svakako moraju zaštiti glavu pokrivalom. Nužno je dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela i konzumirati puno sezonskog voća i povrća. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, starije bi osobe trebale učestalije kontrolirati krvni tlak, a za svaku se pojavu glavobolje, mučnine, vrtoglavice ili dehidracije hitno javiti liječniku.

VUKOVAR - Leš nepoznata muškarca pronađen je jučer na Borovskoj adi kod Vukovara, na 1.344 kilometru rijeke Dunav, priopćila je jutros Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Policija je obavila očevid i prevezla tijelo na Odjel patologije Opće bolnice u Vukovaru, gdje će se danas obaviti obdukcija kako bi se utvrdile okolnosti i način smrti te se pokušalo identificirati pronađeno tijelo. O rezultatima obdukcije policija će izvijestiti naknadno, navodi PU vukovarsko-srijemska.

ZADAR - U prometnoj nesreći kod mjesta Vrana, u Zadarskoj županiji, smrtno je stradao 28-godišnji vozač motocikla dok je 30-godišnja putnica na motoru teško ozlijeđena, izvijestila je jutros Policijska uprava zadarska. Prometna se nesreća dogodila jučer oko 17,25 sati na ulazu u Vranu, kada je kamion Man, zadarskih registracija, kojeg je vozio 65-godišnjak iz Pakoštana, skrečući s ceste na poljoprivredno zemljište oduzeo prednost prolaska motociklu Suzuki 750, zadarskih registracija, kojeg je iz suprotnog smjera vozio 28-godišnjak iz Bruške. Motocikl je udario u kamion te je sletio izvan kolnika. Vozač motocikla i 30-godišnja putnica na motoru su teško ozljeđeni te su prevezeni u Opću bolnicu Zadar, gdje je 28-godišnji vozač motocikla u 21,30 sati, od zadobivenih ozljeda preminuo.

ZAGREB - Zbirku pjesama književnika Anđelka Vuletića "Konci i konopci" objavio je zagrebački nakladnik Meandarmedia. Zbirka "Konci i konopci" (118. str.) podijeljena je u devet poetskih ciklusa - Ako se puti ne zatvore, Pletem ljestve do neba, Kroz moje tijelo zvižde vjetrovi, Uzalud ja ovo govorim, Mrtva zvona, Ništa prema ništa, San iz kojeg buđenja nema, Pod teretom zastava koje se viju i Neće mu biti spasa. Knjigu je uredio Branko Čegec, a na omotu zbirke otisnuto je nekoliko izvadaka iz stranih i jedne hrvatske recenzije Vuletićeva pjesništva. Francuz Alain Bosquet piše kako se ne događa svaki dan da Europa upozna jednoga velikog pjesnika te ocjenjuje kako Vuletićeva poezija osvaja čudesnim suglasjem stvarnosti i traganja za beskonačnim.

ZAGREB - Druga sezona serijala "Igra prijestolja" koji je američku premijeru imao u travnju ove godine, snimat će se od 18. rujna do 13. listopada u Hrvatskoj, priopćio je danas Hrvatski audioviozualni centar (HAVC). Prva sezona serijala snimana je u Sjevernoj Irskoj i na Malti, dok će se druga sezona snimati u Belfastu, na Islandu, te u Hrvatskoj, u Dubrovniku. Na snimanju, koje će se odvijati na nekoliko gradskih lokacija – tvrđavama Minčeta, Bokor i Lovrijenac, na otoku Lokrumu te na ulazu u Grad, bit će angažiran velik broj hrvatskih filmskih profesionalaca te više od tisuću statista. Riječ je o vrlo popularnoj ekranizaciji serije fantastičnih romana "Pjesma leda i vatre" američkog autora Georgea R. R. Martina, za čiji su nastanak zaslužni producenti i scenaristi David Benioff i D. B. Weiss. Radnja se događa u "Sedam kraljevina" a prati nasilne borbe za "željezno prijestolje".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙