FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: ddad
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kojeg Hrvatska po prvi put obilježava ove godine kao spomendan, predsjednik Republike Ivo Josipović danas je uputio poruku u kojoj se ističe kako je to dan kada se sjećamo svih onih koji su kroz povijest stradali jer nisu bili po volji režimima koji su prezirali ljudska prava i dostojanstvo. Ideologije poput fašizma, nacizma i komunizma dovele su do stvaranja totalitarnih, nedemokratskih i autoritarnih režima koji su iza sebe ostavili nebrojene mrtve, zatočene, mučene širom svijeta. Moramo se sjetiti i onih koji su stradali zlouporabom politike i moći i u režimima koji su, nominalno, prihvaćali demokratske tekovine, navoi predsjednik. Milijuni ljudi su kroz povijest bili žrtve neobuzdane, neljudske političke moći. Na žalost, i Hrvatska je u svojoj povijesti imala česta razdoblja u kojima se temeljna prava koja pripadaju svakom ljudskom biću, posebno život i sloboda, nisu poštivala. Povijesne izvorišne osnove koje određuje Ustav Republike Hrvatske, antifašizam i Domovinski rat, demokratske zasade suvremene hrvatske države, dobar su temelj svima koji žele mir, demokraciju i ljudska prava. Žrtve prošlih ratova, holokausta, stradanja u poraću iza Drugog svjetskog rata te zlouporaba moći u različitim povijesnim okvirima, opomena su da uvijek i neprekidno moramo brinuti o demokraciji i ljudskim pravima, poručuje Predsjednik.

ZAGREB - Vlada RH, odnosno resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, nije preuzelo inicijativu HSLS-a za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, navodi Ministarstvo u današnjem priopćenju reagirajući na izjavu predsjednika HSLS-a Darinka Kosora da je na temelju njihove inicijative došlo do osnivanja radnog tijela i izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, a kako bi se ispravila nepravda prema građanima koji su se za vrijeme mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup. Ocjenjuje se i da sve izrečene tvrdnje HSLS-a imaju jedino za cilj iskoristiti u svoje propagandne i predizborne svrhe vladin zakonski prijedlog koji je raniji i bitno različit od, kako se ističe, neprihvatljivog prijedloga HSLS-a.

Iz ministarstva podsjećaju kako je na inicijativu premijerke Jadranke Kosor u veljači ove godine osnovano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje u svom sastavu ima sve umirovljeničke stranke i udruge te da se na sjednicama toga tijela razmatraju sva pitanja važna za umirovljeničku populaciju, pa tako i navedena zakonska materija. Navodi se i kako je međuresorna radna skupina, u čijem radu sudjeluju, pored ostalih socijalni partneri, i predstavnici obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova i svih institucija vezanih uz provedbu navedenog zakona, počela s radom već u svibnju ove godine i do srpnja, kada je HSLS uputio peticiju, održala četiri sastanka.

ŠIBENIK - Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ustvrdio je danas na Skupštini Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a u Šibeniku da s obzirom na hajku prema hrvatskim braniteljima koja se provodila od 2000. do 2003., Hrvatska danas može biti jako zadovoljna odnosom države prema braniteljskoj populaciji. Ministar je istaknuo kako drži da je njegovo ministarstvo u proteklih sedam i pol godina jako puno učinilo za braniteljsku populaciju, posebice za stradalnike Domovinskog rata, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Na novinarsko pitanje što je danas s listom branitelja koja je lani "procurila u javnost", Ivić je odgovorio kako je ministarstvo odavno istaknulo svoje razloge zbog kojih Registar branitelja ne treba objaviti, te kako drži da je ta argumentacija jaka i postojana.

Istaknuo je kako se revizija Registra obavlja svakodnevno, ali ne na način da se provodi hajka kao u razdoblju od 2000. do 2003. kada su se branitelji proglašavali lažnima i privilegičarima, te borcima za povlastice, već se to čini na osnovu prijava i podataka s kojima ministarstvo raspolaže. U Registru, ponovio je Ivić, trenutno ima oko 500 tisuća branitelja, a ministar drži kako ta brojka nije prenapuhana.

VARAŽDIN - Na zajedničkoj konferenciji za novinare danas je u Varaždinu predstavljena izborna koalicija "Saveza za promjene" HNS-a, SDP-a i HSU-a za III. izbornu jedinicu na kojoj su stranački koordinatori izrazili uvjerenost u pobjedu u toj izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima. HNS i SDP su stranke koje u III. izbornoj jedinici, ovisno o županijama, dobivaju preko 60 posto glasova i na nama je da tu političku volju i podršku građana pretvorimo u izborne glasove i budemo jedna od tri izborne jedinice s najboljim rezultatima na sljedećim izborima, ako ne i jedinica s najboljim rezultatima, istaknuo je predsjednik HN-a i koordinator te stranke za III. izbornu jedinicu Radimir Čačić.

Demagogija, laž i korupcija, ne mogu i ne smiju više u ovoj zemlji dobiti šansu. Sadašnja je HDZ-ova vlast napravila zločin prema Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, kada je sjever Hrvatske opteretila stavivši ga u regiju sa Zagrebom i mi sa 2013. godinom gubimo svako pravo na europski novac, rekao je Čačić. Prva mjera ove koalicije bit će osigurati da ova regija ima pristup europskim fondovima bez ekonomskog hendikepa Zagreba, naglasio je Čačić.

DUBROVNIK - Čelnici SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije na današnjoj su konferencij za novinare pod nazivom "Jadranka Kosor - Sveti Nikola ili Krampus za Dubrovačko-neretvansku županiju" rekli kako SDP nije protiv razvojnih projekata pa ni Pelješkog mosta, nego da želi ukazati kako je u ovom slučaju riječ o politiziranju.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Davor Penić izjavio je kako smo taoci šlampave gospodarske politike, promašenih ideja i stavova - i dok su zemlje u okruženju, kao Srbija i Slovenija, davno izašle iz recesije, nas čeka nestabilna budućnost. Kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta Penić je kazao kako predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije nikad rekao da most neće graditi, već je kazao kako Hrvatska sad nije u mogućnosti graditi Pelješki most.

Govoreći o prometnoj povezanosti između Zagreba i Dubrovnika, Penić je rekao kako taj prometni pravac treba prolaziti kroz hrvatski teritorij, te da je svaki drugi pravac pogotovo kroz BiH velika ekonomska i politička prijevara. Na kraju je istaknuto da SDP nije protiv razvojnih projekata pa ni Pelješkog mosta, samo želi ukazati kako je u ovom slučaju riječ o politiziranju i dobivanju predizbornih poena.

ŠIBENIK - Kazališno vijeće šibenskoga HNK na današnjoj je sjednici jednoglasno poduprlo Neru Gojanović-Kljajić kao kandidatkinju za ravnateljicu tog kazališta, a taj će prijedlog iznijeti gradskim vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća. Glasovalo je pet od sedam članova Kazališnog vijeća budući da su Nera Gojanović-Kljajić i Oriana Kunčić prijavljene kao kandidatkinje za ravnatelja šibenskoga HNK pa nisu mogle glasovati. Ovo je treći natječaj za ravnatelja šibenskoga HNK. Prvi je natječaj propao zbog isteka mandata Kazališnom vijeću, a drugi nedavno jer je odabrani ravnatelj Marko Torjanac odbio preuzeti tu dužnost zbog neslaganja s Gradskom upravom u vezi sa sustavom gradske riznice pod koju, zbog financijske kontrole, potpada i šibenski HNK. Prije toga Gradsko je vijeće odbilo imenovati Senku Bulić obnašateljicom dužnosti ravnateljica šibenske kazališne kuće.

RIJEKA - Na Županijskome sudu u Rijeci počelo je danas suđenje Draženu Vukšiću (30), optuženom za ubojstvo Alena Keserovića (31) i pokušaj ubojstva njegova brata Suada Keserovića (27) u studenome 2010. godine. To se dogodilo u ugostiteljskom objektu u Jušićima, sjeverozapadno od Rijeke. Po optužnici, Vukšić se ondje našao s braćom Keserović s kojom se najprije posvađao, a zatim i fizički sukobio. Tada je, stoji u optužnici, Vukšić izvadio pištolj iz torbice i na njih zapucao. Alena Keserovića na mjestu je usmrtio, a Suada je prostrijelio na nakoliko mjesta na trbuhu i prsima te mu je život spašen zahvaljujući brzom operativnom zahvatu. Vukšić je izjavio da se ne osjeća krivim.

ZAGREB - U Tvornici olovaka Zagreb (TOZ) poslijepodne je planuo požar, koji je trenutačno pod nadzorom, priopćio je kasno popodne Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Kako se navodi u 16 sati portir u Tvornici olovaka Zagreb (TOZ), Polička 56, prijavio je požar piljevine u silosu. Na teren su izašli vatrogasci javne vatrogasne postrojbe (JVP) Jankomir i Centar, kao i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙