FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži ispravljanje nepravde prema ženama iz II. mirovinskog stupa

Autor: dmar
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) istaknula je danas da izmjenama Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima treba ispraviti nepravde prema ženama koje su se u vrijeme uvođenja obvezne mirovinske štednje uključile u II. stup te im je zbog toga, kada su stekle pravo na mirovinu, mirovina niža za 500 do 1000 kuna.

Radi se o ženama koje su na dan 1. siječnja 2002. (kada je uveden II. stup) imale između 40 i 50 godina života te su odabrale štednju u II. stupu a nisu imale relevantne informacije o tome što to zapravo znači, kaže se u priopćenju HUS-a.

Na njihove mirovine ne primjenjuje se dodatak koji ostvaruju umirovljenici koji su bili osigurani samo u I. stupu, pa su te žene, bez svoje krivnje, u bitno lošijoj poziciji nego da su ostvarile mirovinu samo iz I. mirovinskog stupa.

Zbog istih razloga, kako bi se izbjegle daljnje nepravde prema "dragovoljcima" iz II. stupa, HUS podupire prijedlog da svi osiguranici koji su odabrali II. stup u vrijeme njegova uvođenja mogu birati između mirovine ostvarene samo u I. stupu i mirovine ostvarene temeljem I. i II. stupa.

HUS također podržava prijedlog o ukidanju ulaznih naknada koje osiguranici svakog mjeseca plaćaju društvima za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima za uplate sredstava obvezne mirovinske štednje, jer društva koja upravljaju mirovinskim fondovima nemaju troškove (npr. promidžbe i sl.) koje bi morali pokrivati iz tih naknada.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙