FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor i Merkel istaknule važnost reformi (dulja)

Autor: ilov
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarale su u ponedjeljak o tome kako unaprijediti gospodarsku suradnju dviju država te istaknule važnost provedenih reformi u Hrvatskoj za nju samu ali i za susjedne zemlje.

Merkel, koja je u ponedjeljak doputovala u jednodnevni posjet Hrvatskoj, dočekana je ispred Banskih dvora u Zagrebu s vojnim počastima, nakon čega se u Banskim dvorima upisala u knjigu gosstiku.

Nakon razgovora s Kosor, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila kako je impresionirana onim što je Hrvatska postigla u dvadeset godina od osamostaljenja.

Prema riječima Kosor, dvije su predsjednice vlade rekapitulirale put koji je Hrvatska prošla u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Posao koji smo napravili snažna je poruka i susjedima da su reforme moguće "ako se ima dovoljno upornosti, snage i znanja", rekla je Kosor.

Izrazila je zahvalnost kancelarki i njemačkoj vladi na dosadašnjoj potpori Hrvatskoj. Ta je potpora uvijek bila "jasna i snažna onda kad nam je najviše trebala", rekla je.

Merkel je izrazila oduševljenje napretkom Hrvatske u 20 godina od ostamostaljenja, spominjući posebice završetak pristupnih pregovora s EU, što za nju predstavlja "ogroman uspjeh", posebice kad je riječ o preprekama koje su joj pritom stajale na putu, kao što je granični spor sa Slovenijom, izuzetno zahtjevni kriteriji EU te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Spominjući jednu od središnjih točaka hrvatsko-njemačkih odnosa, gospodarstvo, Merkel je naglasila kako je pravna sigurnost upravo važna za gospodarske odnose" te da njemački poduzetnici očekuju transparentnost i pouzdanost u poslovanju.

Napomenula je kako u Njemačkoj raste povjerenje u Hrvatsku te kako su primjerice turizam i dosadašnje uspješne investicije zalog dobre buduće suranje.

"Radujemo se Hrvatskoj kao 28. članici EU", izjavila je Merkel, hvaleći "ambiciozne planove" Hrvatske glede gospodarske stabilnosti.

Pristup Hrvatske EU predstavlja signal i drugima, rekla je Merkel, podsjećajući da sve zemlje "zapadnog Balkana" imaju europsku perspektivu. Pri tome, naglasila je pozivajući se na primjer Hrvatske, nitko nema bonus ali ničiji put neće biti ni otežavan.

Dvije su sugovornice, prema riječima Kosor, i u susretu u četiri oka ali i tijekom razgovora izaslanstava dviju država uložile "puno vremena" u razgovore o jačanju međusobnih gospodarskih veza.

"Puno smo razgovarali o tome kako dodatno izgraditi mostove gospodarske suradnje", rekla je Kosor. O tome će se, kazala je, razgovarati i na svečanoj večeri koju priređuje za gošću iz Njemačke, a gospodarski odnosi biti će tema budućih kontakata predstavnika dviju država.

Kao posebno zanimljiva gospodarska područja za daljnju suradnju Kosor je spomenula energetiku i infrastrukturu. Kao primjer navela je nastavak suradnje na izgradnji vjetroelektrana, gradnjom vjetroelektrane Vrataruša iznad Senja, investicije vrijedne oko 70 milijuna eura. Kao drugi primjer navela je izgradnju luke Gaženica u Zadru, vrijednosti 236 milijuna eura.

Kosor je u razgovoru posebno istaknula napore Hrvatske u jačanju fiskalne odgovornosti, koji prema njezinim riječima predstavljaju i potporu odgovarajućim naporima Angele Merkel u na razini Europske unije. Svoju je gošću iz Njemačke upoznala i s planovima Hrvatske da deficit opće države do 2014. ograniči na 1,8 posto a državnoga proračuna na 1,6 posto.

Dvije šefice vlade posebno su zadovoljstvo izrazile hrvatskim turizmom, kojemu u znatnoj mjeri pridonose i gosti iz Njemačke. Broj dolazaka njemačkih turista u ovoj godini u odnosu na prošlu povećan je za 14 posto, a broj noćenja njemačkih turista u prvih šest mjeseci porastao je za 27 posto u odnosu na prošlu godinu, podsjetila je Kosor.

Hrvatska i Njemačka u okviru NATO-a, a uskoro i u EU, imat će po riječima Jadranke Kosor "puno dodirnih točaka" i zajedničkih tema, a kao jednu od tih tema navela je potporu istočnim susjedima Hrvatske u njihovu razvitku i približavanju EU.

Govoreći ponovno o njemačko-hrvatskim odnosima, Merkel je istaknula pitanje njihova gospodarskog segmenta.

"Mnogo će toga ovisiti o tome kako će teći gospodarski razvitak. Vidimo da je Hrvatska poduzela dobre napore kako bi izišla iz gospodarske krize. Stoga su njemački investicijski partneri spremni", rekla je Merkel, najavljujući nastavak konkretnih razgovora o ulaganjima na jesen.

Kad je riječ o kulturnim vezama, "vrlo smo usko povezani", kazala je njemačka kancelarka, podsjećajući na brojne Hrvate koji žive u Njemačkoj.

"Oni su nešto kao most između naših zemalja", naglasila je.

U razgovoru bilo je riječi i o odnosima Hrvatske sa susjedima, posebice o odnosima u jugoistočnoj europi, između ostaloga o stanju u Bosni i Hercegovini te o srbijansko-kosovskom sporu. Dvije će političarke o tim temama također razgovarati i tijekom zajedničke svečane večere.

Merkel je izjavila kako se "jako veseli suradnji s Hrvatskom u EU".

"Jako je dugo trajalo, ali dobro je svršilo", rekla je osvrćući se na pregovore Hrvatske s EU i podsjetila da su mnogi u Hrvatskoj mislili kako pregovori nikad neće završiti te izrazila nadu da će građani Hrvatske na referendumu potvrditi želju za ulaskom u Uniju.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙