FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev: vinom protiv votke

Autor: vrad
MOSKVA, 22. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Rusija mora unapređivati vinogradarstvo radi uspješnije borbe s alkoholizmom i promjene navika potrošača u toj zemlji gdje je votka nacionalno piće, ocijenio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"To je važan sektor koji se mora unapređivati kako bi se pomoglo iskorjenjivanju alkoholizma. Zemlje u kojima je taj sektor razvijen nemaju tih problema", rekao je ruski predsjednik na susretu s guvernerom pokrajine Krasnodara, a prenijela je agencija Ria Novosti.

"Problemi su povezani s drugim vrstama pića, kao što dobro znamo", dodao je misleći na votku, rusko tradicionalno piće.

Medvedev, koji je borbu protiv alkohola postavio među prioritete svog mandata, ocijenio je u kolovozu 2009. da mjere koje je država provodila zadnjih godina kako bi smanjila potrošnju alkohola nisu promijenile stanje, nazivajući rezultat "nikakvim".

Rusija se lani plaho počela sučeljavati s problemom alkoholizma, uvodeći zabranu prodaje votke u Moskvi nakon 22 sata.

Medvedev je osim toga nedavno ratificirao zakon kojim će se od siječnja 2013. zabraniti prodaja svih vrsta alkohola, pa i piva, od 23 do 8 sati, osim u barovima.

No dosad su sve zabrane imale malo uspjeha.

Zbog zloporabe alkohola u Rusiji, zemlji sa 141 milijunom stanovnika, svake godine umire pola milijuna ljudi, a očekivana životna dob muškaraca kraća je nego u siromašnim zemljama poput Bangladeša ili Hondurasa, po službenim podacima.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙