FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup sirijske oporbe u Istanbulu

Autor: ztre
ISTANBUL, 20. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Predstavnici sirijske oporbe okupit će se u subotu na dvodnevnom sastanku u Istanbulu radi inauguracije Nacionalnog vijeća oformljenog u lipnju i koordinacije borbe protiv režima u Damasku, kazali su organizatori.

Prva sjednica Nacionalnog vijeća održat će se u jednom hotelu na europskoj strani Istanbula. Sudionici, iz Sirije i izvan njezinih granica, trebali bi formirati radne odbore i razraditi plan za rušenje režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, sve više izoliranog na međunarodnom planu i podvrgnutog sankcijama zbog nasilnog gušenja prodemokratskih prosvjeda.

"Nacionalno vijeće imat će između 115 i 150 članova, od kojih je više od polovice iz Sirije, a ostali u egzilu", rekao je član Vijeća, Obeida al-Nahas.

Vijeće, rezultat dvomjesečnih konzultacija, trebalo bi "međunarodnoj zajednici prenijeti glas sirijske revolucije i njezine zahtjeve", rekao je.

"Riječ je o strukturi koja treba utjeloviti težnje sirijske revolucije i konkretizirati njezine političke ciljeve", dodao je.

Vijeće će izabrati "sedam do osam ureda" s jasnim nadležnostima, ponajprije za vanjske poslove, političko planiranje, gospodarstvo i medije.

U sukobima u Siriji od 15. ožujka poginulo je gotovo 2000 ljudi, po sirijskim organizacijama za ljudska prava.

(Hina) xzt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙