FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena optužnica za ubojstvo Haririja

Autor: dvla
BEJRUT, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Četiri pripadnika Hezbolaha osumnjičena za ubojstvo libanonskog političara Rafika Haririja povezana su s tim ubojstvom uglavnom neizravnim dokazima koji se oslanjaju na zapise telefonskih poziva, navodi se u optužnici objavljenoj u srijedu nakon šestogodišnje istrage.

Posebni UN-ov sud za Libanon sa sjedištem u Nizozemskoj objavio je u lipnju zapečačene naloge za uhićenje četvorice pripadnika Hezbolaha kako bi se njima moglo suditi.

Međutim, libanonske vlasti nisu uhitile nijednog od četvorice optuženih, među kojima je i visoki dužnosnik Hezbolaha Mustafa Amin Badredin. Hezbolah je priopćio da oni nikada neće biti uhićeni.

"Četvorica optuženih sudjelovala su u zavjeri s ciljem počinjenja terorističkog napada i ubojstva Rafika Haririja", navodi se u optužnici koju je objavio Posebni sud.

Šijitska skupina Hezbolah, koju podupiru Iran i Sirija i koja ima važnu ulogu u libanonskom političkom životu, tvrdi da nije umiješana u bombaški napad u veljači 2005. u Bejrutu u kojem je ubijen Hariri, sunitski političar i milijarder, te još 21 osoba.

U optužnici od 47 stranica navodi se da je Badredin bio zapovjednik cijele operacije ubojstva Haririja, a dokazi za umiješanost pripadnika Hezbolaha uglavnom su neizravni i oslanjaju se na identificiranje komunikacijskih mreža kojima su se navodno koristili sudionici zavjere.

Nakon ubojstva Haririja Libanon je zapao u duboku političku krizu koja je kulminirala oružanim sukobima u svibnju 2008., a sada se strahuje da bi objavljivanje optužnice protiv članova Hezbolaha moglo potaknuti nove sektaške napetosti.

Hariri je bio libanonski premijer od 1992. do 1998., te ponovno od 2000. do listopada 2004. Vodio je ukupno pet libanonskih vlada i smatra ga se zaslužnim za obnovu zemlje nakon 15-godišnjeg građanskog rata.

(Hina) xdv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙