FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen-ploča na mjestu potonuća broda "Viribus Unitis"

Autor: sfab
PULA, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac najavio je danas u Puli program obilježavanja potonuća carskoga bojnog broda "Viribus Unitis".

"U čast nekoliko stotina hrvatskih mornara i prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednika broda 'Viribus Unitis', admirala Janka Vukovića -Podkapelskog, predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu će na mjestu potonuća bojnog broda u sredini pulske luke spustiti spomen-ploču", najavio je Cerovac.

"Bit će to skroman znak pažnje i časti koju želimo posvetiti prvim hrvatskim mornarima, a stradalo ih je nekoliko stotina toga 1. studenog 1918. godine", rekao je na konferenciji za novinare Cerovac.

Svečanost će početi misom u crkvi Gospe od Mora na kojoj će biti i predsjednik Josipović, koji će obići i Mornaričko groblje. Nakon toga brodovima Hrvatske mornarice krenut će se do mjesta potonoća broda "Viribus Unitis".

Bojni brod "Viribus Unitis" potopljen je u pulskoj luci na samome kraju Prvoga svjetskog rata 1. studenoga 1918. godine, a tonući u more sobom je povukao nekoliko stotina mornara. "Virbus Unitis" bio je admiralski ratni brod koji je nakon Prvoga svjetskog rata, kao i svi brodovi austro-ugarske ratne mornarice, prešao u hrvatske ruke. Tek što se na njemu zavijorila hrvatska crveno-bijelo-plava zastava i pošto je dan prije na njemu otpjevana "Lijepa naša", već sutra ujutro, 1. studenoga 1918. potopili su ga talijanski diverzanti.

(Hina) xppul ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙