FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jodie Foster pomaže Institutu za istraživanje života u svemiru

Autor: vrad
LOS ANGELES, 17. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Američka glumica Jodie Foster je među 2.500 osoba koje su posegnule u džep kako bi pomogle kalifornijskom Institutu za istraživanje života u svemiru da nastavi s radom, priopćila je ta ustanova na svojoj internetskoj stranici.

Zbog nedavnih oštrih rezova u kalifornijskom i saveznom proračunu, institut je u travnju morao isključiti svoje teleskope koji su osluškivali svemir tražeći znakove života u njemu.

Institut je organizirao potpisivanje peticije na svojoj web stranici, u nadi da će prikupiti 200.000 dolara potrebnih za nastavak rada. U utorak je imao više od 223.000 dolara koje je prikupilo 2.557 donatora, među njima i glumica Jodie Foster.

Teleskopi su "u dobrom stanju i trebamo ih iskoristiti za istraživanje novih planeta i života u svemiru", rekla je glumica obrazlažući svoju donaciju.

Foster, čiji iznos donacije nije objavljen, glumila je u filmu "Kontakt" Roberta Zemeckisa (1997.), snimljen po scenariju Carla Sagana. U filmu tumači ulogu znanstvenice koja želi uspostaviti kontakt s izvanzemaljcima.

Među donatorima je i Bill Anders, astronaut misije Apollo 8.

Institut, utemeljen 1984., trebao bi nastaviti s radom u rujnu, ali će dugoročno trebati nove izvore financiranja, dodaju njegovi čelnici.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙