FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi slovenski film na romskom jeziku

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. kolovoza 2011.(Hina) - Na lokaciji blizu Murske Sobote uskoro završava snimanje do sada najskupljeg slovenskog filma čiji je proračun 1,2 milijuna eura, a jedna od zanimljivosti je da je većina dijaloga u filmu na romskom jeziku.

Sa glumcima zato rade dva lektora za romski jezik, a jedan od uvjeta za dobivanje uloge bilo je barem djelomično poznavanje romskog, izjavio je za slovensku POP-televiziju redatelj filma Marko Naberšnik.

Režiser mlađe generacije koji je režiju studirao u SAD-u svojim je prvijencem "Pijetlov doručak" u kojemu je sporednu ulogu imala i hrvatska pjevačica Severina "poharao" kino-blagajne u Sloveniji prije nekoliko godina. Taj je film drugi najgledaniji film u povijesti slovenske kinematografije.

Film "Šangaj" za koji je Naberšnik napisao i scenarij prema romanu popularnog pisca Ferija Lainščeka, govori o sudbini romske obitelji čiji patrijarh zvani "Belmondo" švercanje robom iz Trsta u vrijeme bivše Jugoslavije zamjenjuje ilegalnom trgovinom oružjem pred njen raspad, a u filmsku je priču utkana i zanimljiva ljubavna priča u pitoresknom ambijentu prekmurskih Roma za koju Naberšnik kaže da ga je privukla u Lainščekovu prije desetak godina napisanom romanu.

Film koji se na lokaciji za tu svrhu posebno sagrađenog romskog naselja snima od početka srpnja trebao bi biti završen krajem kolovoza, a premijera će biti u jesen sljedeće godine, rekao je Naberšnik, koji smatra da će i ovim filmom napraviti novi "hit", barem na području bivše Jugoslavije, odakle je i najviše glumaca i naturščika koje je angažirao preko jedne agencije iz Sarajeva.

Radi se o gorko-slatkoj ljubavnoj priči i dilemi glavnog junaka koji se nađe pred izborom između obiteljske sreće i poslovnih ambicija, opisuje sadržaj romske filmske sage koja obuhvaća život više generacija romske obitelji redatelj Naberšnik.

Jednu od uloga u filmu ima i hrvatski glumac Goran Navojec.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙