FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

NEMETIN/OSIJEK - Posvetom spomen-obilježja, na mjestu razmjene zatočenika, održane 14. kolovoza 1992. godine, kod osječkog prigradskog naselja Nemetina, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježilo je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata. Prije 19 godine, najvećom razmjenom zatočenika u Domovinskom ratu, iz srbijanskih koncentracijskih logora, oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu HDLSKL-a Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza, kao Dana sjećanja na zatočene i nestale. Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kazao je kako je sjećanje na strahote koje su logoraši preživjeli u srbijanskim koncentracijskim logorima i prenošenje tih sjećanja na buduće naraštaje, najbolji način spriječavanja da se takvo zlo više nikada ne ponovi. Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić kazao je kako je, zbog zločina u logorima, podnesena kaznena prijava protiv Republike Srbije, tamošnjim pravosudnim institucijama. Budući da u vezi s time ništa nije učinjeno, Društvo je kaznenu prijavu odlučilo podnijeti hrvatskom pravosuđu, kako bi odgovorni bili procesuirani, a logoraši dobili odštetu za proživljena zlostavljanja u logorima, rekao je Komšić. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da za mučenja hrvatskih branitelja i civila u srbijanskim koncentracijskim logorima još nitko nije odgovarao, dok se, istodobno hrvatski generali nalaze u zatvorima, što je, kako je istaknuo, nepravda koja se mora ispraviti. Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković upozorio je kako se još uvijek ne mogu obilježiti mjesta stradanja hrvatskih zatočenika na području Srbije, koja, smatra on, još uvijek nije demokratizirana i u kojoj se još uvijek progone Hrvati.

ŠIBENIK - U akciju pojačanog nadzora na moru pod nazivom "Hobotnica 2011.", koju je provela Lučka kapetanija Šibenik s ispostavama Murter, Tisno, Vodice i Rogoznica, kontrolirano je 36 plovila, a podneseno je 19 prekršajnih prijava. U akciji, provedenoj u šibenskom akvatoriju u petak, 12. kolovoza, od od 10 do 20,30 sati, sudjelovala su četiri plovila i 14 djelatnika koji su provodili kontrolu dokumenata, opreme i posade na 36 plovila, s posebnim naglaskom na nedopušteno glisiranje bliže od 300 metara od obale, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Upozoreno je devet, kažnjeno s prekršajnim nalogom 19 prekršitelja, dok su osam pozvana u šibensku Lučku kapetaniju na daljnju obradu, a riječ je uglavnom o tvrtkama i iznajmljivačima plovila. Ukupno je naplaćeno ili će biti naplaćeno prilikom zatvaranja predmeta 41.800 kuna. Ministarsko u priopćenju ističe kako je svakodnevna nazočnost lučke kapetanije na moru od početka turističke sezone, rezultira daleko manjim brojem prekršitelja u odnosu na prošlu godinu, iako je povećan ukupan broj plovila u šibenskom akvatoriju.Tijekom akcije "Hobotnica 2011." "djelatnici Lučke kapetanije Šibenik imali su problem s jednim gostom iz Češke koji nije htio platiti kaznu za nedopušteno glisiranje ispred Tribunja i nije imao popis putnika u vinjeti, no smiren je nakon intervencije policije. Djelatnici kapetanije oduzeli su mu putovnicu i bit će procesuiran u Lučkoj kapetaniji Šibenik", navodi glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

PULA - Preko triju granična prijelaza u Istri - Plovanija, Kaštel i Požane tijekom vikenda u Hrvatsku je ušlo oko 186.200 stranih turista, dok ih je izašlo oko 111 tisuća doznaje se od hrvatske policije. Najviše stranih gostiju u Istru, odnosno Hrvatsku, došlo je u subotu, oko 94.700, ali ih je istog dana i najviše napustilo našu zemlju, njih 57.600. Danas do 12 sati, prema podatcima Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske, na tri istarska granična prijelaza u Hrvatsku je ušlo 26.910 inozemnih gostiju, dok je istodobno iz zemlje izašlo 14.853 stranih turista. Policija navodi da danas nema većih gužvi ni na istarskim graničnim prijelazima ni na istarskim prometnicima.

GOSPIĆ - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila nešto poslije 13 sati na državnoj cesti D25 Gospić-Karlobag, u predjelu Takalice, nedaleko Gospića, poginuo je motociklist, strani državljanin, doznaje se u Policijskoj upravi ličko-senjskoj. Prema prvim informacijama policije do nesreće je najvjerojatnije došlo zbog neprilagođene brzine. Motocikl, švicarskih registracijskih oznaka, udario je u ivičnjak kolnika, a vozač je od siline udarca preminuo na mjestu nesreće. Očevid je u tijeku, a na tom dijelu D25 Gospić-Karlobag vozi se sporije.

RIJEKA - Temeljni kamen za gradnju crkve svetog Maksimilijana Kolbea položen je danas u selu Podhum na Grobinštini, a svetu misu i svečanost polaganja kamena predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Nadbiskup Devčić u propovijedi je govorio o vrijednosti žrtve Maksimilijana Kolbea koji je svoj život ponudio za život drugog čovjeka. Naime, poljski franjevac Kolbe bio je zatočen u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz kao katolički svećenik. Nakon bijega jednog logoraša u srpnju 1941. godine nacisti su odlučili ubiti desetoricu drugih logoraša izgladnjivanjem u bunkeru. Jedan od odabranih bio je otac troje djece Fran Gajownieczek, pa je Kolbe predložio nacistima da zamjeni tog čovjeka. Oni su to prihvatilim, a Kolbea su nacisti na kraju ubili injekcijom karbolne kiseline 14. kolovoza 1941. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Maksimilijana Kolbea svetim 10. listopada 1982. Spomendan mu je 14. kolovoza. Nadbiskup Devčić povezao je taj nacistički zločin sa stradanjem hrvatskoga civilnog stanovništa 1942. u selu Podhum u Grobinšćini u Drugom svjetskom ratu. Tu su 12. srpnja 1942. godine talijanski fašisti streljali 91 mještanina, oko 800 civila - žene, djecu i starace odveli u internaciju u talijanske koncentracijske logore, a selo opljačkali i zapalili kuće. Mons. Decčić istaknuo je važnost podsjećanja na te nevine žrtve. Uz temeljni kamen na mjesto budućeg oltara položen je i 91 kamen s mjesta streljanja stanovnika Podhuma.

DUBROVNIK - Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad troje državljana Rumunjske u dobi od 33, 43 i 46 godina utvrđeno je da su počinili četiri džepne i jednu krađu u pokušaju na štetu stranih državljana, priopćeno je danas iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Rumunjske lopove se sumnjiči da su džepne krađe počinili u razdoblju od 8. do 12. kolovoza na Pilama i na Stradunu, kada su dvojici Španjolaca i dvojici Talijana ukrali novčanike s novcem, osobnim dokumentima te kreditnim i bankovnim kartica. Materijalna šteta iznosi 16.300 kuna. Uhićeni su u petak na Pilama, nakon što su pokušali otuđiti novčanik iz torbe jedne strane državljanke. Uhićeni Rumunji uz kaznenu prijavu dovedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku gdje je dvojici osumnjičenih određeno zadržavanje.

DUBROVNIK - Na kupalištu Buža u Dubrovniku prilikom skakanja sa stijena u more jučer popodne 20-godišnja državljanka Australije pala je na stijene i zadobila teške tjelesne ozljede neopasne po život, izvijestila je danas Policijska uprava dubrovačko-neretvanska. Mlada Australka je prevezena u dubrovačku Opću bolnicu gdje je zadržana na liječenju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙