FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće prosvjedovalo protiv kineske tvornice

Autor: slek
PEKING, 14. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Tisuće ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u sjeveroistočnoj Kini tražeći izmještanje petrokemijskog postrojenja iz kojeg je, kako se strahuje, došlo do izlijevanja otrovnih tvari, javili su državni mediji.

Prosvjednici su se u lučkom gradu Dalianu u pokrajini Liaoning suočili sa zidom interventnih policajaca ispred lokalne vlade i došlo je do manjih okršaja, ali nema izvješća o povrijeđenima, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Državni mediji su javili prošloga ponedjeljka kako su stanovnici Daliana bili prinuđeni pobjeći kada je oluja koja je bješnjela sjeveroistočnom obalom Kine izazvala valove koji su probili nasip koji štiti postrojenje za proizvodnju paraxylena (PX), otrovnog petrokemijskog proizvoda koji se koristi u proizvodnji poliestera.

Mada su vlasti obnovile nasip i ustvrdile kako nije došlo do izlijevanja ovaj incident je izazvao paniku zbog sumnje da je možda došlo do ispuštanja PX-a podjarujući odbojnost prema ovome projektu.

Izljevi gnjeva javnosti tipični su pokazatelji sve većeg nezadovoljstva s kojim se suočavaju kineski čelnici opsjednutih očuvanjem stabilnosti koji se bore da uravnoteže gospodarski rast i narastajući bijes javnosti zbog zagađenja i prijetnji okolišu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙