FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro češki borac protiv komunizma Masin

Autor: bcav
PRAG, 13. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Češki borac protiv komunizma, koji je svojim bijegom na slobodu 1953. osramotio totalitarni komunistički blok, umro je u subotu u Sjedinjenim Državama, objavila je televizija.

Ctirad Masin (81) bio je dio diverzantske skupine sastavljene od braće Masin koja je ubila sedam osoba u prvima danima Hladnoga rata, uključujući njemačke vojnike i češkog civila. Skupina je izvodila napade u Čehoslovačkoj prije nego je pobjegla u Zapadni Berlin.

Njihov je bijeg inspirirao autore brojnih dokumentaraca i knjiga, no akcije te skupine još i danas izazivaju podjele među Česima i njihovim pogledima na komunističku totalitarnu vladavinu koja je počela 1948. i završila Baršunastom revolucijom 1989.

Bolesni Masin umro je u domu za veterane u Ohiu, navode češki mediji.

"Iznimno sam ga poštovao zbog njegove hrabrosti. Svoje herojstvo potvrdio je otporom totalitarnoj diktaturi koja je našu zemlju stajala desetljeća depresije", napisao je u priopćenju češki premijer Petr Necas.

Tzv. skupina Masin, predvođena sinovima češkoga generala kojega su nacisti pogubili tijekom Drugog svjetskog rata, bila je jedina naoružana oporbena skupina u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Dva od pet pripadnika ćelije uhićeni su tijekom bijega i pogubljeni, a ostala trojica dokopali su se Zapadnog Berlina nakon višemjesečnog progona u kojem su sudjelovale tisuće istočnonjemačkih vojnika i policajaca.

Potom su se priključile američkoj vojsci za koju su se nadali da će uskoro krenuti u rat protiv sovjetskog imperija.

Kazneni progon protiv dvojice braće Masin i trećega člana ćelije Josefa Paumera prekinut je nakon pada komunizma 1989. Paumer je umro prošle godine.

Brojni Česi smatraju ih herojima, ali ima i onih koji drže da su njihove akcije bile čisti kriminal ili u najmanju ruku da nisu izabrali najbolji način borbe protiv komunističke vlade.

Skupina je 2008. odlikovana premijerovom medaljom, ali se braća Masin nikada nisu vratila u domovinu smatrajući da nije u dovoljnoj mjeri raskinula veze s komunističkom prošlošću.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙