FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Banke su preko Hrvatske udruge banaka (HUB) uputile svoje prijedloge Ministarstvu financija i sljedeći tjedan očekuju nastavak razgovora o iznalaženju rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti. "Sukladno dogovoru, banke su preko HUB-a uputile svoje prijedloge Ministarstvu financija i očekuju nastavak razgovora u cilju iznalaženja rješenja sljedeći tjedan", objavili su jučer iz Hrvatske udruge banaka ne navodeći ništa o tim prijedlozima. U kratkoj izjavi za medije iz HUB-a navode i da pozdravljaju "podršku Hrvatske narodne banke i najavu da će sa svoje strane omogućiti provedbu konačnog dogovora banaka i Vlade". Guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio je u utorak u Dnevniku HTV-a da je HNB spreman uključiti se u iznalaženje rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti, a kao jednu od mogućih mjera naveo je model tzv. balon kredita koji su predložile banke te limitiranje tečaja švicarskog franka na šest kuna. Vlada je 3. kolovoza predložila model po kojem bi se rata fiksirala u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna za franak ili manje, a da banke razliku anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po definiranom fiksnom tečaju evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje, a rok tog odgođenog beskamatnog potraživanja bio bi deset godina. Vlada također traži smanjenje kamatne stope na kredite u 'švicarcima' prema razini kamata s kojima su krediti i odobravani. Hrvatska udruga banaka je dan kasnije (4. kolovoza) pozdravila inicijativu Vlade da se donesu nove dopunske mjere kao odgovor na probleme u otplati koje pogađaju korisnike kredita u francima. No, iz HUB-a su istodobno naveli kako smatraju da predloženi model treba preciznije razraditi u provedbenom dijelu. Po podacima hrvatske središnje banke, više od 42 posto svih stambenih kredita i 47 posto kredita za kupnju automobila vezano je za švicarski franak.

ŠIBENIK - Požar na predjelu Konjevrata u Šibensko-kninskoj županiji lokaliziran je sinoć u 21 sat, a izgorjelo je oko 250 hektara borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Tijekom noći na požarištu je dežuralo 50 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. Veliki požar otvorenog prostora na području Konjevrata dojavljen je jučer oko 15,40 sati. U gašenju su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Šibenik, dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Šibenika, Brodarice, Krapanja, Zablaća, Drniša, Skradina, Zatona, Vodicae i Knina te Državna intervencijska postrojba Šibenik, s ukupno 62 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila. Iz zraka požar je gasilo pet kanadera i air traktor.

DUBROVNIK - Svjetski proslavljeni mladi hrvatski violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser održali su sinoć rock-koncert ispred crkve sv. Vlaha. 2CELLOS oduševio je mnogobrojnu publiku - Dubrovčane i njihove goste. 2CELLOS postao je svjetska glazbena atrakcija pošto su dvojica violončelista obradili hit Michaela Jacksona "Smooth Criminal" koji je u tri mjeseca na Youtubeu vidjelo oko pet milijuna ljudi. To im je donijelo svjetsku slavu i turneju s Eltonom Johnom i nastup s Georgem Michaelom.

ZADAR - Koncertom u povodu 200. godišnjice rođenja slavnog mađarskog majstora glazbe Franza Liszta, u izvedbi mađarskog glasovirskog dvojca Jena Janda i Karolya Moksaryja, zatvorene su ovogodišnje 51. Glazbene večeri u sv. Donatu. Mađarski glazbenici Jando i Moksary pijanistički su autoriteti za glazbu Franza Liszta, a Jando je jedan od rijetkih koji je snimio cjelokupni Lisztov klavirski opus. Središnji događaj zadarskih glazbenih večeri bila je opera Rigoletto Giuseppea Verdija koju je pod ravnanjem dirigenta Alfreda Barchia izvela talijanska filharmonija iz Udina. U programu ovogodišnjih Glazbenih večeri bilo je 12 koncerata koji su izvedeni na sedam različitih lokacija u staroj jezgri grada Zadra. Manifestacija je počela izvedbom Šeherezade Simfonijskog orkestra HRT-a, a uz njih su nastupili i Zagrebački kvartet, Ansambl za ranu glazbu s Kube, Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga, Hrvatska komorna filharmonija, Zadarski komorni orkestar i drugi.

KORČULA - Na Trgu sv. Marka u Korčuli sinoć je prikazan videoprojekt Temporary files 2 korčulanske multimedijalne umjetnice Edite Pecotić. Taj projekt nastavlja se na prošli rad prikazan 2009. godine u suradnji s udrugom "Siva zona", a oba će biti predstavljena u Institutu suvremene umjetnosti u škotskome gradu Invernessu. Videoprojekt Temporary files 2 prikazuje odmak vremena u panoramskom krajoliku. Sastavljen je od kratkih dnevnih isječaka od kojih svaki traje 45 sekunda, a načinjen je od fotografija koje je umjetnica donedavno prikupljala putem interneta s kamere postavljene u Ulici sv. Nikole u Korčuli 2010. godine.

DUBROVNIK - U organizaciji dubrovačkog ogranka Hrvatske matice iseljenika sinoć je u izložbenom prostoru samostana Svete Klare u Dubrovniku otvorena izložba radova akademskog kipara iz Mostara Florijana Mičkovića. Umjetnik se predstavio s petnaestak radova u drvu, kamenu te s nekoliko akvarela. Izložba će biti otvorena do 25. kolovoza. Florijan Mičković živi i radi u Mostaru i Međugorju, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1962. godine u klasi glasovitog Antuna Augustinčića. Sudjelovao je na brojnim izložbama u BiH, Hrvatskoj, Europi te SAD-u i Kanadi, a u Dubrovniku je prvi put samostalno izlagao 1971. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a krajem ove godine obilježit će 50 godina rada.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙