FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverozapadna Hrvatska s najvećom stopom zaposlenosti

Autor: dsta
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Stope zaposlenosti i nezaposlenosti u pojednim dijelovima Hrvatske dosta se razlikuje, a najbolje pokazatelje između tri statističke prostorne jedinice ima Sjeverozapadna Hrvatska.

Tako stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) za prvo ovogodišnje tromjesečje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj iznosi 46,2 posto u odnosu na državni prosjek od 39,4 posto.

U druge dvije statističke regije stopa zaposlenosti bitno je niža, u Jadranskoj Hrvatskoj iznosi 35,5 posto, a u Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj 34,9 posto.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi na razini triju prostornih jedinica za statistiku za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Stopa anketne nezaposlenosti (postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu-radnoj snazi), koja je za prvi kvartal ove godine u Hrvatskoj, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, iznosila 14,3 posto, u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj bitno je ispod državnog prosjeka i iznosi 9,8 posto.

Istodobno stopa nezaposlenosti u Jadranskoj Hrvatskoj je 14,4 posto, a čak 20,9 posto u Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj.

Pritom treba napomenuti da se broj nezaposlenih prema Anketi o radnoj snazi bitno razlikuje od broja iz administrativnih izvora, odnosno Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). U prvom ovogodišnjem kvartalu prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 88.000 od podataka HZZ-a.

Po podacima iz Ankete o radnoj snazi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine bilo 652 tisuće zaposlenih i 71 tisuća nezaposlenih osoba.

U Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj istodobno je bilo 381 tisuća zaposlenih i 101 tisuća nezaposlenih, a u Jadranskoj Hrvatskoj 443 tisuće zaposlenih i 74 tisuće nezaposlenih.

Pritom treba imati u vidu da je u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i najveći udio radno sposobnih osoba (radno sposobno stanovništvo čine osobe starije od navršenih 15 godina), njih 1.411.000 ili 37,6 posto ukupnog broja u Hrvatskoj.

Slijedi Jadranska Hrvatska, s 1.247.000 osoba starijih od 15 godina, što je 33,3 posto te Središnja i Istočna Hrvatska s 1.093.000 ili 29,1 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u zemlji.

Promatrano unutar svake prostorne jedinice za statistiku druge razine, u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj najveći je udio ekonomski aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, njih 51,2 posto, što je više od prosjeka Hrvatske koji iznosi 45,9 posto. Trenutačno aktivno stanovništvo ili radna snaga jesu zaposlene i nezaposlene osobe razvrstane prema ekonomskoj aktivnosti u referentnom tjednu. Stopa aktivnosti za Središnju i Istočnu Hrvatsku iznosi pak 44,1 posto, a za Jadransku Hrvatsku 41,5 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙