FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novine Charlesa Dickensa uskoro u digitalnom obliku

Autor: gvla
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Svi brojevi viktorijanskog tjednika "Household Words", kasnije nazvanog "All the Year Round", koji je uređivao najveći britanski pisac toga doba Charles Dickens i u kojemu je objavljivao dijelove svojih kasnijih velikih romana, uskoro bi trebali postati dostupni u digitalnom obliku, piše britanski Guardian.

U sklopu projekta "Dickens Journals Online" Sveučilište u Buckinghamu planira svih 1.101 izdanja tog tada izvanredno popularnog tjednog časopisa u online oblik pretočiti do 7. veljače 2012., kada se obilježava dvjestota godišnjica rođenja slavnoga pisca.

Riječ je o cijenjenom časopisu u kojemu su, uz dijelove Dickensovih romana, koji će kasnije postati najvažnija djela britanske viktorijanske književnosti, poput "Velikih očekivanja" i "Teških vremena", objavljivani i dijelovi romana nekih njegovih suvremenika kao što su "North and South" književnice Elizabeth Gaskell, te "The Woman in White" pisca i dramaturga Williama Wilkiea Collinsa.

"Household Words" počeo je izlaziti 1850., a 1859. preimenovan je u "All the Year Around", kada se Dickens razišao s dotadašnjim izdavačem i nastavio raditi sam. U tome tada izrazito popularnom tjedniku, Dickens je tijekom 20 godina svoje suvremenike zabavljao reportažama o dnevnim događajima ali se bavio i temama kojih se ostale novine toga doba nisu doticale. Dickensa nisu zanimali samo uvjeti rada u mlinovima i tvornicama ili, jedna od njegovih najdražih tema, tema zatvora, nego i događaji u inozemstvu.

Tako je, primjerice, zadužio Thomasa Trollopea, brata poznatijeg Anthonya, za praćenje krvavih okršaja u austrijsko-sardinijskom ratu 1859., čiji su prikazi krvoprolića bili u suprotnosti s neutralnim novinarskom pristupom.

Tu je i zavidna zbirka poezije, kao i brojni putopisi, te niz članaka iz područja popularne znanosti i povijesti, ali i brojni politički komentari te će tako, uz pristup zavidnoj literarnoj baštini, suvremena publika dobiti i jedinstven uvid u pojedinosti svakodnevnog života, socijalnih problema i političkog života viktorijanskog doba.

Znanstvenici se nadaju da će digitalizacijom ukupno tri milijarde riječi na 30 tisuća stranica, koliko sadrži kompletan opus časopisa, ponovno oživjeti njegovu privlačnost.

Charles Dickens (1982.-1870.), jedan od najvećih britanskih pisaca viktorijanskog doba, karijeru je počeo kao izvjestitelj s parlamentarnih rasprava a njegovo prvo djelo "Pickwick Papers" izvorno je zbirka zabavnih crtica. Činjenica da je romane pisao za čitatelje jednog tjednika ujedno je i jedan od razloga zašto popularnost Dickensovih djela ni danas ne jenjava.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙