FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sjeveru Kosova mirno, barikade zasad ostaju

Autor: dvla
PRIŠTINA, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Dan nakon postizanja sporazuma između KFOR-a, te srbijanske i kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, noć i jutro na tom području protječu mirno, premda lokalni Srbi zasad odbijaju ukloniti blokade prometnica.

Privremeni sporazum postignut u petak predviđa otvaranje graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova nad kojima će KFOR preuzeti kontrolu, te ponovno uspostavljanje slobode kretanja.

Predstavnici lokalnih Srba su međutim odbili ukloniti barikade dok se o sporazumu ne očituje skupština četiriju općina sa sjevera Kosova u kojima žive većinski Srbi, čije je održavanje predviđeno početkom sljedećeg tjedna.

Šef beogradskog pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Srbe da prihvate sporazum koji je KFOR postigao s predstavnicima srbijanske vlade i predstavnicima kosovske vlade. On je izjavio da privremeni sporazum koji će važiti do 15. rujna "nije idealan", ali je pozvao lokalne Srbe da ga unatoč njegovim manjkavostima poštuju.

KFOR očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, nakon što je postignut dogovor, te smatra da će taj dogovor doprinijeti da se kroz dijalog dođe što prije do rješenja otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

Prema sporazumu, KFOR će zadržati kontrolu nad dva granična prijelaza do sredine rujna, a ukoliko to bude potrebno i duže. Također, blokade prometnica trebaju se ukloniti, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će ući na teritorij Kosova nakon provjere i pregleda, javljaju prištinski mediji.

Napetosti na sjeveru Kosova izbile su prije dva tjedna pošto su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije. U sukobima koji su uslijedili ubijen je jedan kosovski policajac, a lokalni Srbi podignuli su barikade na prometnicama.

(Hina) xdv/xbb ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙