FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: dmus
ZAGREB, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA- Jedna Moskovljanka uhićena je nakon što je podigla kredit da bi platila ubojstvo svojeg sina, objavili su u srijedu ruski istražitelji. Žena (47) je bila u "lošim odnosima" sa svojim 21-godišnjim sinom i željela ga se riješiti jer joj nije vratio novac za računalo koje mu je kupila, kaže se u priopćenju. Našla je čovjeka koji joj je trebao ubiti sina za 12.430 eura, koliko je radi toga posudila od banke. Uhvaćena je jer ju je on odao policiji. Uhićena je u trenutku kad mu je plaćala.

LONDON - Krematorij u Narberthu, gradiću u Walesu, na zapadu Velike Britanije, nudi mogućnost praćenja pogreba bližnjeg izravno putem interneta, potvrdila je u srijedu uprava krematorija. "Uveli smo tu uslugu za članove obitelji ili prijatelje pokojnika koji iz nekog razloga ne mogu nazočiti pogrebu", rekao je Ken Rowlands, vijećnik okruga Pembrokeshire. Pomoću lozinke bližnji pokojnika mogu besplatno izravno pratiti pogreb ili ga pogledati kasnije, u roku sedam dana. Krematorij prodaje i DVD-e ceremonije."Uslugu nudimo otprilike godinu dana i potražnja postupno raste", rekao je dužnosnik krematorija David Seaman. "Za ljude koji stanuju predaleko ili su previše bolesni da bi došli, to je jedna vrsta utjehe", dodao je. Po njegovim riječima, od početka godine putem interneta praćeno je 12 pogreba. "Prošli mjesec, primjerice, organizirali smo prijenos za jednu obitelj koja se upravo preselila u Australiju", rekao je.

SEUL - Pogibija vatrogasca na dužnosti dok je spašavao mačku potaknula je val sućuti u Južnoj Koreji uz zahtjeve da bude pokopan uz počasti. Kim Jong-Hyeon (29), pao je i poginuo prošlog tjedna u gradu Sokcho s visoke zgrade odakle je pokušavao izbaviti zaglavljenu mačku. Prema južnokorejskom zakonu, vatrogasci koji izgube život na dužnosti gaseći požar ili spašavajući ljudske živote mogu biti pokopani na nacionalnom groblju. No Kimov je slučaj ruban jer je spašavao životnju te je na internetu pokrenuta kampanja kako bi i on dobio zaslužene počasti. Kampanju podupire udruge za zaštitu životinja, a jedna od njih prikupila je preračunato 1.050 eura za pokojnikovu trudnu suprugu u znak zahvale "životinja koje nemaju dar govora".

CULIACAN - Rat protiv narkomafije što ga je 2006., počeo predsjednik Felipe Calderon odnio je više od 41.000 života u Meksiku, a galopirajuće nasilje u toj zemlji suočenoj sa svakodnevnim krvavim obračunima našlo je svoj izraz u formi "narcocorrido", hipernasilnoj baladi koja veliča ubijanje. "O ramenu mi bazuka, puška, raznijet će se tvoja njuška ne priznaš li moju vlast, ubijanje je meni slast, mahniti smo, krvnici u srži, mi rigamo vatru koja prži", stihovi su koji uz glazbenu podlogu trešte iz terenca na benzinskoj postaji u Cualiacanu. U svibnju su vlasti države Sinaloa (sjeverozapad) zabranile emitiranje narcocorridosa, glazbenih kronika o sukobima narkobandi kako bi spriječile "obranu zločina" i gradnju mitova o zločincima. Balade o neustrašivu životu i ljubavima narkozločinaca dio su pop kulture od 70-ih i 80-ih godina u Meksiku, no zadnjih je godina buknuo novi, crnji val, zvan "Movimiento alterado" (gnjevni pokret). "Narcocorridos su postali hipernasilni, autori se, primjerice, ne libe reći da će nekoga raščetvoriti", objašnjava Juan Carlos Ramirez-Pimienta sa sveučilišta San Diego u Kaliforniji. Autor knjige o novom valu, on ističe da je produkcija golema i nemoguće je pobrojati sve glazbene skupine koje je taj val izbacio. Službeni radio poštuje vladinu uredbu o zabrani emitiranja narcocorridosa, no tržnice njima obiluju i nude ih uz svu silu materijala u slavu nasilja kao što su majice s logom oružja, futrole za pištolje. Pokret nije stao na granicama Meksika jer njegovi stanovnici svoju kulturu donose u Sjedinjene Države. Danas je "središte narcocorridosa Los Angeles" u Kaliforniji. Veličanjem antiheroja, slušatelji narcocorridosa kompenziraju vlastiti strah da će pasti u ruke vlasti, objašnjava stručnjak.

LONDON - Supruga britanskog princa Williama Kate Middleton našla se uz bok američke predsjedničke supruge Michelle Obama te francuske prve dame Carle Bruni-Sarkozy u samom vrhu ovogodišnje ljestvice najbolje odjevenih žena svijeta časopisa Vanity Fair. Kako se navodi u priopćenju Vanity Faira, Katein stil miješanja visoke i "obične" mode, u kojem se neprekidno izmjenjuju brojna dizajnerska imena i obične traperice, te "godina brojnih modnih uspješnica" novopečenoj su vojvotkinji od Cambridgea priskrbili mjesto među prvih deset najbolje odjevenih žena svijeta 72. godišnje liste toga časopisa. Kate se na popisu već jednom našla 2008., ali sad prvi puta u ulozi članice britanske kraljevske obitelji. Među ostalim laureatima plave krvi koji su zapeli za oko dizajnerima, kompanijama, urednicima, članovima visokog društva i ostalima koji sudjeluju u ocjenjivanju su princeza Aleksandra od Grčke, monegaška princeza Charlene, talijanska grofica Matilde Borromeo te katarska šeika Moza Bint Nasser. Michelle Obama, četverogodišnja veteranka kategorije najbolje odjevenih žena prvio je put nominirana u kategoriji najbolje odjevenog para, iako se njezin muž u društvu najbolje odjevenih muškaraca svijeta našao samo jednom i to 2009. Na popisu su se prvi put našli Justin Timberlake, Colin Firth, Armie Hammer te bivša francuska ministrica financija ,a sadašnja čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Pjevačica Lady Gaga proglašena je pak jednim od "modnih originala" 2011. godine. Časopis Vanity Fair je tradicionalnu listu najbolje odjevenih ljudi svijeta, koja se smatra jednom od najutjecajnijih u svijetu mode, naslijedio 2004. nakon smrti američke modne dive Eleanor Lambert, koja ju je utemeljila davne 1939.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙