FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: tenkovi u više gradova

Autor: nbar
DAMASK, 3. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Stotine sirijskih tenkova okružile su u srijedu više gradova, poput Hame i Deir Ezora, kazao je jedan borac za ljudska prava, dodajući da su tri osobe ubijene nakon molitvi u utorak navečer.

"Stotinjak tenkova i oklopnih vozila nalazi se na cesti koja vodi u središte Hame, a oko dvije stotine tenkova nalazi se u blizini grada Deir Ezor", rekao je Rami Abdel Rahman, član sirijskog Centra za ljudska prava.

Dodao je da su sve telefonske i internetske veze s Hamom i okolnim područjem prekinute.

Prema njegovim riječima, dvije su osobe ubijene u utorak navečer nakon što su sirijske snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u gradu Raki, dok je treća osoba ubijena u gradu Džabli.

Ove informacije nisu mogli potvrditi nezavisni izvori, budući da se strani novinari ne mogu kretati po Siriji.

U demonstracijama i neredima u Hami, gradu koji je 1982. bio poprištem strašne represije režima tadašnjeg predsjednika Hafeza el-Asada u kojima je u nekoliko dana ubijeno 20.000 ljudi, od nedjelje je ubijeno više od stotinu osoba.

Službena sirijska novinska agencija SANA optužuje "naoružane terorističke skupine" za izazivanje nereda u gradu i tako opravdava intervenciju snaga sigurnosti.

Više od 1.600 civila i 370 pripadnika snaga reda ubijeno je u Siriji od početka demonstracija sredinom ožujka. Otad je uhićeno oko 12.000 ljudi, a njih 3.000 se smatra nestalima, prema podacima nevladinih organizacija.

Međunarodna zajednica oštro osuđuje ponašanje režima predsjednika Bašara al-Asada, ali nitko ne spominje vojnu intervenciju.

(Hina) xnab ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙