FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF traži besplatne zrakoplove za humanitarnu pomoć

Autor: vrad
ŽENEVA, 2. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - UNICEF je u utorak zatražio besplatne zrakoplove kojima bi dopremao humanitarnu pomoć na Rog Afrike, gdje haraju suša i velika glad.

"Pozivamo sve industrije zračnog prometa da nam osiguraju prijevoz bez naplate ili uz znatno sniženje cijene za dopremu te pomoći", rekla je glasnogovornica UNICEF-a, na tiskovnoj konferenciji UN-a u Ženevi.

UNICEF želi na to područje zračnim putem dopremiti oko 5.000 tona hrane, uglavnom uskladištene u Francuskoj, Italiji i Belgiji, koja je dostatna za 300.000 djece.

"Prijevoz 100 tona teretnim zrakoplovom Jumbo iz Francuske u Nairobi stoji 350.000 dolara, što je jako skupo, i iznosi gotovo koliko i sama vrijednost tereta", dodala je glasnogovornica.

Druga mogućnost bio bi prijevoz morem, ali bi za njegovo organiziranje trebalo oko šest tjedana.

Neke su kompanije već ponudile besplatan prijevoz, poput Cargo Luxa, koji će 170 tona pomoći prevesti iz Luksemburga u Nairobi.

Prošlog tjedna su i British Airways, Lufthansa, UPS i Virgin ponudili uslugu prijevoza tereta od 15 do 50 tona na tjedan, dodala je glasnogovornica, zamolivši i druge zrakoplovne tvrtke da učine isto.

Po podacima UNICEF-a, više od 2,3 milijuna djece na Rogu Afrike trpi u ovom času od neishranjenosti a njih 500.000 će umrijeti ako im ovih tjedana ne stigne pomoć.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙